Sponza ide po četvrti uzastopni mandat gradonačelnika Rovinja

0
Sponza je svoju četvrtu kandidaturu za gradonačelnika Rovinja službeno objavio 9. prosinca
Sponza je svoju četvrtu kandidaturu za gradonačelnika Rovinja službeno objavio 9. prosinca

U Istri postoje tri načelnika koji su na vlasti neprekidno od 1993. godine – načelnik Marčane Marijan Kostešić, načelnik Grožnjana Rino Duniš i načelnik Oprtlja Aleksandar Krt. Ima ih nekoliko koji upravo odrađuju treći mandat, ali među njima je samo jedan gradonačelnik.

Giovanni Sponza je na čelu Grada Rovinja neprekidno od 2001. godine i upravo je najavio pohod na svojoj četvrti uzastopni mandat. Iako je jedno vrijeme figurao kao potencijalni IDS-ov kandidat za župana, Sponza je odlučio ostati u Rovinju i ulazak Hrvatske u EU dočekati kao gradonačelnik Rovinja, završavajući vrlo važne i strateške projekte koje je započeo.

Predstavljanje kandidature u prostorijama rovinjskog IDS-a
Predstavljanje kandidature u prostorijama rovinjskog IDS-a

Sponza je svoju četvrtu kandidaturu za gradonačelnika Rovinja službeno objavio 9. prosinca u društvu svojih stranačkih kolega, članova predsjedništva rovinjskog IDS na čelu s predsjednikom Milanom Mihovilovićem, rovinjskim članom Predsjedništva IDS-a Brankom Rajko, županijskim pročelnikom Valeriom Drandićem, najviše rangiranim rovinjskim IDS-ovcem u županijskoj vlasti i Želimirom Laginja, predsjednikom Zajednice podružnica Rovinjštine. Predstavljanju kandidature bili su nazočni i članovi Predsjedništva  podružnice IDS-a Rovinj: Mario Božac, Anđela Marić, Pino Žužić, Valerio Drandić, Jadranka Andrijević, Davorin Flego, Nicolo Sponza, Elida Knežević, Samuel Benussi i Sanja Đuričin.

„Rovinj je svih ovih godina grad bez afera“

„Svih dvanaest godina gradonačelničkog mandata trudio sam se opravdati povjerenje građana Rovinja, kako ih ne bih iznevjerio, kako niti jednom radnjom ne bih oštetio ugledu i imenu našeg grada. Rovinj je svih ovih godina grad bez afera“, kazao je Gianni Sponza, nakon što je postupak kandidature obrazložio Milan Mihovilović, predsjednik podružnice IDS-a Rovinja, koji je naglasio da je ova je kandidatura priznanje dosadašnjem radu gradonačelnika Sponze.

„On je na zadnjim lokalnim izborima, gdje je IDS u Rovinju dobio 61,5 % glasova, sam dobio čak 72 % podrške građana“, kazao je Mihovilović i dodao da mu sadašnji četverogodišnji mandat protiče u vremenu globalne ekonomske krize, u kojoj je aktualni gradonačelnik sa svojim suradnicima vodio računa o teškim vremenima, ne stavljajući glavu u pijesak, te stvarao uvjete daljnjeg razvoja, ali ne na uštrb ljepota i trajnih vrijednosti ovoga Grada.

Rovinj jedno od najvećih gradilišta u Hrvatskoj i tri godine za redom hrvatski rekorder u turizmu

„Politički analitičari, medijski analitičari i PR stručnjaci kažu da je u politici važan dojam. Za mene politika ne smije biti iznad svega dojam, već politika treba biti mjerljiva, konkretna, vidljiva i opipljiva“, kazao je Sponza i naglasio da je u ovom teškom mandatu, kojeg je obilježila i globalna i nacionalna kriza, nudi dvije mogućnosti – izgovor ili izazov!

„Zajedno s timom suradnika nisam bježao od problema. Reagirali smo na vrijeme i donijeli provedive mjere. Imali smo konkretan plan, radili smo puno i radili smo timski“, kazao je Sponza, ističući da je zagovornik konsenzusa oko svih važnih tema i odluka. „Zahvaljujući takvom pristupu Rovinj je u ovom teškom mandatu bio jedno od najvećih gradilišta u Hrvatskoj, tri godine za redom hrvatski rekorder u turizmu, a s druge strane u razdoblju kada je otuđenost jača, zadržali smo humanost.

Milan Mihovilović i Giovanni Sponza
Milan Mihovilović i Giovanni Sponza

U nastavku svog prigodnog govora podsjetio je na rezultate koje su postigli, od stabilizacije Proračuna tako da on kontrolira krizu a ne da ona upravlja njime, pripreme gradskih projekata na račun kojih je od raznih državnih i međunarodnih institucija dobiveno 80 milijuna kuna do investicija u infrastrukturu, zaštitu okoliša i komunalni sustav za što je do sada utrošeno 60 milijuna kuna, te vrtiće, škole, spor i kulturu 77 milijuna kuna.

Za obrtnike najbolji kreditni uvjeti u Hrvatskoj

Sponza se pohvalio da je Grad Rovinj postao vlasnik zemljišta vrijednog blizu 50 milijuna kuna u poduzetničkoj zoni Gripole Spine, da je kompletno opremljena mala poduzetnička zona u Rovinjskom selu, da su za obrtnike postignuti najbolji kreditni uvjeti u Hrvatskoj.

Također je naglasio da se generaciji mladih poljoprivrednika pomoglo da dođu u posjed 350 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, do jučer neobrađenog, a danas pod maslinama, vinovom lozom i drugim kulturama.

„Usvojili smo osam strateško razvojnih planova temeljem kojih su realizirane brojne i značajne investicije u iznosu od oko 800 milijuna kuna do sada, a do kraja mandata bit će sigurno milijarda kuna. Rezultati potvrđuju da smo puno radili, da smo imali jasan i provediv plan“, kazao je Sponza i istaknuo da je na temelju takvih rezultata i vrijednosti spreman izaći pred građane Rovinja i zatražiti od njih povjerenje za naredni mandat.

„Spreman sam jer pred sebe i svoje suradnike postavljam visoke ciljeve upravljanja. Politika je za mene uvijek bio izraz težnje da doprinesem sigurnosti, stabilnosti, korisnosti i razvoju zajednice“, zaključio je Giovanni Sponza. (Tekst: Eleonora Vlačić, foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa