Istrijani preuzeli konobu od Dubrovčanina: 'Ozbiljnog je pedigrea'

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Konobu Astarea u Brtonigli recenzirao je gastro kritičar Radovan Marčić iz Jutarnjeg lista. Prenosimo dio recenzije u nastavku.

"Od osamdesetih pa sljedećih petnaest godina tu je više iz osobne naklonosti prema jelu i pilu kraljevao Dubrovčanin, bivši pomorac, pače kapetan Pero Orepić pa odjednom nije mogao odoljeti zovu zavičaja. Kuću s dobro uhodanim i jako popularnim restoranom od njega su kupili Alma i Anton Kernjus i gotovo bez ikakve ozbiljnije razlike nastavili s naglaskom na kominu, gradeli i čripnji, što je bila i do danas ostala glavna “tehnika” pripreme njihovih jela.

Samo sam jednom bio kod bivšeg vlasnika, a kod novih, koji su se u protekle dvadeset i tri godine uvrstili među desetak najpoznatijih istarskih ugostitelja, samo koji put više. Dovoljno da shvatim ideju i sam im postanem zagovaratelj. Bračni par koji nastupa kao uigrani tandem jako je simpatičan. Nimalo servilni, pomalo na distanci i ne od prevelikog intimiziranja, svakom svojom pojavom među gostima izazivaju pozornost.

Očito imaju karizmu. I Alma i Anton, kojega svi zovu Nino, prekaljeni su borci na u nas nezahvalnom ugostiteljskom bojnom polju. Kuhari su s dugogodišnjim boravkom u kuhinjama porečkih hotela pa su i ovdje, iako više i ne moraju, neprekidno između kuhinje skrivene iza malog šanka i komina u suprotnom kutu najljepšeg i najstarijeg dijela restorana. (Ispred je na ulazu ostakljena terasa, a iza kuće natkrivena vanjska koja se još širi i na stolove u vrtu iza kuće.) Nino ima još i ulogu glavnog konobara pa poslužuje “stalne” goste, valjda i one koji mu se čine važnima, a i ostale kad je gužva pa drugi u konobarskoj ekipi ne stižu do svih stolova. Naručivanje kod njega posebni je ritual." napisao je Marčić za Jutarnji.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa