Obilježen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

2

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Udruge HOMO te predstavnici udruga antifašističkih boraca Pule i Istre, 9. studenog su na Rivi položili vijence na spomeniku palim borcima antifašističke borbe. Odajući počast palim borcima i antifašistima te njihovoj hrabrosti i žrtvi koju su dali za slobodu svih građanki i građana Istre i Hrvatske, u ime Grada Pule polaganju vijenaca prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se 9. studenoga diljem Europe i svijeta prisjećanjem na žrtve fašizma i antisemitizma, te prosvjedovanjem protiv njihovih suvremenih oblika. Naime,  9. studenog 1938. nacistička Njemačka počela je progon židovskog naroda - opljačkani su židovski domovi,  gradovi i sela, a uništenjem zgrada ulice su ostale prekrivene komadićima stakla slomljenih prozora  i po tome noć dobiva naziv "Kristallnacht" odnosno Kristalna noć. Ubijen je 91 Židov, a 30.000 židovskih muškaraca odvedeno je u koncentracijske logore pri čemu je opljačkano 1.668 sinagoga, a njih 267 je zapaljeno.

Kristalna noć smatra se simboličkim početkom holokausta,  iskorjenjivanja židovskog naroda, kao i svih onih koji su smatrani drugačijima. Počast svim poginulim antifašistima i nevino stradalim civilima u Drugom svjetskom ratu, prisutni su odali minutom šutnje.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

DOSTAVLJAČ/ICA

Do: 10.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KAMENOREZAC/KAMENOREZAČICA

Do: 10.08.2020.

PAZIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI RADNIK/ICA

Do: 10.08.2020.

KATORO-CATORO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PERAČ/ICA POSUĐA

Do: 10.08.2020.

KRINGA, ISTARSKA ŽUPANIJA