Grad Pula državi neda zemljište i pokreće postupak revizije podataka šumsko-gospodarske osnove

0
Boris Miletić i Lovorka Hajdić Golja
Boris Miletić i Lovorka Hajdić Golja

„Grad Pula ne prihvaća zahtjev Republike Hrvatske za uknjižbu nad nekretninama unutar granica građevinskog područja, kojeg je nedavno postavilo Županijsko državno odvjetništvo u Puli“, izjavio je pulski gradonačelnik Boris Miletić 7. prosinca na konferenciji za medije.  

Pokrenut će se postupak revizije podataka šumsko-gospodarske osnove svih nekretnina koje su se na dan stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama nalazile unutar granica građevinskog područja Pule, a na kojim je nekretninama bivša Općina Pula imala upisano pravo korištenja, upravljanja i raspolaganja. U protivnom će se pokrenuti odgovarajući postupci osporavanja vjerodostojnosti tih podatka. 

„Neprihvatljivo je da od gradova i općina na ovaj način uzmu zemljište koje se nalazilo unutar građevinskog područja“, izjavio je Miletić i rekao kako to smatra presedanom. Dodao je kako Vrhovni sud time jedinicama lokalne uprave i samouprave, stvara nepravdu. Smatra kako „centralizirana država još uvijek uzima dio imovine“ te je izjavio kako očekuje da se takva nepravda okonča.

Pročelnica Gordana Lanča, pravnica u Gradu Puli, pojasnila je kako RH osporava da su čestice upisane u GUP Grada Pule i stoga tuži Grad Pulu. „Mirenje će trajati tri mjeseca, a ako na to ne pristanemo slijedi tužba“, rekla je. Riječ je, dodala je, o prometnicama, igralištima, raznim objektima te je teško procijeniti točnu vrijednost tog zemljišta veličine 582.089 četvornih metara, a nalazi se na području Pule, Štinjana i Galižane.

Miletić je dodao da Pula u ovom slučaju nije iznimka već su istoj situaciji i drugi hrvatski gradovi i općine. „Nadamo se naći drugi način, ovo je za Grad neprihvatljivo“, napomenuo je Miletić i dodao da će od Sabora tražiti tumačenje ovog zakona kojeg je još jednom nazvao presedanom. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa