Tartufari, pinfardini, commercianti: Napeto čekaju i kreću na put

0

Tartufari su lovci na tartufe. Oni koji kupe tartufe od njih, su „commercianti“. Postoje još neki između koje neki nazivaju „pinfardini“. Neki od njih rade legalno i imaju svoje tvrtke, koje su postale uhodani obiteljski biznis. Svi su oni dok traje sezona svakog jutra napeti, nervozni, čekaju prve novosti o „butadi“, jutarnjem ulovu. I kreću na put, u kupnju tartufa po istarskim selima i raskrsnicama. Neki stari „commercianti“ imaju i vlastite pse. Tradicionalno love, iako većina njih ozbiljnih više to ne stiže zbog trgovačkih obveza. Oni kupuju tartufe od lovaca i prodaju ih dalje na europska i svjetska tržišta. Tartuf je osjetljiva roba. Sa njime treba stručno. I brzo. Pogotovo s bijelim.

Na sajam, festival istarskih tartufa u Buzet, prvog vikenda studenog mjeseca dolaze oni profesionalno ozbiljni, registrirani sa urednom sezonskom dokumentacijom nadležnih Ministarstava. Buzet potvrđuje svoju dominaciju i zasluženo nosi ime „grad tartufa“. Pet renomiranih istarskih tvrtki, trgovaca svježim tartufima na jednom mjestu. Pod istim krovom samo u Buzetu. Autoritet vladara doline rijeke Mirne je nesporan. A i tradicija je skoro 20 godina. U Buzetu se promoviraju i pokazuju, sklapaju nova poznanstva i biznise. Uz njih se dobro prodaje i vino, rakija, sladoled, ulje, pršut i sir, ali ipak zbog tartufa se dolazi. On se važe, ocjenjuje i nagrađuje.

U ovom članku pozdravljamo sve. Oni to zaslužuju. I zato uživajte u foto i video dokumentaciji Buzeta u koji svi rado dolaze, i sretno svima dogodine ! A cijena tartufa? To se ne pita. Tko ih voli, njemu nije važno. A onaj, tko ih ne voli, to za njega nije važno, piše Robert Marušić za Istragram. (Foto: Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa