Vera Radolović: Žene, bavite se politikom, da se ona ne bi bavila vama

0
Vera Radolović: Mi bi trebale pokazivati viši stupanj solidarnosti nego do sada, jer muški to rade, kod njih je to neka prešutna konvencija
Vera Radolović: Mi bi trebale pokazivati viši stupanj solidarnosti nego do sada, jer muški to rade, kod njih je to neka prešutna konvencija

„Bavite se politikom, da se ona ne bi bavila vama“, našalila se zamjenica pulskog gradonačelnika Vera Radolović odgovarajući na pitanje zašto bi se žene trebale baviti politikom. Naime, od 2015. godine na snazi će biti zakon po kojem bi na izbornim listama u svakoj stranci trebalo biti bar 40 posto žena, u protivnom slijede novčane sankcije.

Radolović veli kako svaka žena koja misli da može pridonijeti da se nešto popravi, itekako dobrodošla u politici. „Bilo bi bolje i pravednije da je u politici više žena nego što je to sada. No, htjeli mi to priznati ili ne, Hrvatska je još uvijek vrlo tradicionalno i konzervativno društvo. A dok god žene imaju potrebu osnivati svoje forume, klubove i slično, tomu je tako“, rekla je Radolović.

Kaže kako je to ujedno i poruka da žene i muškarci nisu ravnopravni. „Ja bi voljela da to nije tako, ali nažalost, to je realnost. To bi trebalo pokušati uvažiti i pomoći u rješavanju problema koje žene iako se tiču samo njih, ne mogu same rješavati“, smatra Radolović.

„Smatram da u Hrvatskoj postoji problem obitelji, koji je problem svih nas. Ali žene sigurno mogu bolje artikulirati probleme koji su vezani za obitelj jer znamo da je žena i dalje, bez obzira na bavljenje karijerom i emancipaciju, stup obitelji. Brine i o djeci, suprugu, roditeljima...“, kaže Radolović.

"Mi žene možemo puno više nego što pokazujemo"

Ističe kako bi bilo dobro da se poslušaju artikulirani zahtjevi i definiraju problemi, čemu bi cijelo društvo trebalo doprinijeti: „No to je sigurno proces, treba vremena da se to promijeni“, naglašava.

„Ako ste mladi i bez obaveza, možete si priuštiti vrijeme da se bavite politikom. Ali, već ako žena ima malu djecu, onda je to puno teže. Dakle, tu bi trebalo bi društvo pomoći i raditi na tome da ima dovoljno vrtića, da u školama i nižim razredima ima produženih boravaka, da nam standard bude takav da možemo angažirati ženu koja će ispeglati, očistiti, pričuvati dijete…“, kaže i priznaje da to nije lako, ali kaže kako je važno početi, za početak osvijestiti taj problem.

„Pozivam sve žene da se angažiraju, jer sigurno mi možemo puno više nego što pokazujemo. I još nešto - mi bi trebale pokazivati viši stupanj solidarnosti nego do sada, jer muški to rade, kod njih je to neka prešutna konvencija“, mišljenja je Radolović.

Iako se već dugo bavi politikom, kaže da je to za nju kao jedan od hobija. „Dok mi je dijete bilo malo nije mi to padalo napamet, a nije bila ni prilika. Ja sam se puno godina bavila financijama i to je moja prva ljubav i danas. No zadnjih sedam - osam godina dogodilo se da sam u zadnjem mandatu bila gradska pročelnica za financije, a sada sam zamjenica gradonačelnika i uistinu ne mogu reći da sam to radila s nekom namjerom“, priča Radolović i kaže kako se to dogodilo kao neki prirodan slijed događaja. „Volim to što radim jer volim kontakte s ljudima i volim si misliti da mi to prilično dobro ide. Tako da sad kad si to mogu dozvoliti s obzirom da mi je dijete odraslo, u tome zaista uživam. Na sreću, imam partnera kojeg ću sad javno pohvaliti, koji je preuzeo dio ženskih poslova, iako se to u našoj kući nikada nije tako dijelilo“, priča zamjenica pulskog gradonačelnika.

„Ima sigurno više faktora koji bi mogli i trebali olakšati ženama bavljenje bilo kojim javnim poslom, pogotovo politikom“, zaključila je na kraju našeg razgovora. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa