Hrvatska priča na pazinski način: Zašto je inspektorat zatvorio agenciju na 30 dana?

0
Agencija avioni.hr zatovrena je na 30 dana
Agencija avioni.hr zatovrena je na 30 dana

"Dok pišem ovo u oči me bode izjava poštovanog predsjednika Vlade gospodina Milanovića, koji ima fenomenalnu viziju naše države i čvrsto vjerujem da on vjeruje u tu svoju viziju, ali na žalost, ja više nisam sigurna, barem što se tiče nas malih poduzetnika u Hrvatskoj. Puno je tu još posla i za dva moja života i ja više nemam vremena i neću doživjeti tu viziju", napisala je to na Facebook stranici Vlade Republike Hrvatske Mirjana Monas, djelatnica firme Avioni d.o.o., turističke agencije osnovane 2011. godine, sa sjedištem u Pazinu.

Naime, agencija Avioni.hr proteklog je mjeseca iz jednog poslovnog prostora preselila u drugi, udaljen 50-ak metara, isključivo zbog bolje pozicije. Upravo je to seljenje izazvalo probleme i izazvalo ovakvu reakciju.

Kad bi sve bilo po zakonu: Za otvaranje po dobivanju Rješenja 30 tisuća kuna

Kako navodi Monas na Facebooku iz razloga što su preselili iz jednog poslovnog prostora u drugi i što su počeli raditi kada su dobili Zapisnik o ispunjavanju uvjeta za prostor tzv. MTU (minimalni tehnički uvjeti), ali nisu dobili i nemaju do danas Rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima, Državni inspektorat je zatvorio vrata na trideset dana!

Dakle, očito da po zakonu Zapisnik o ispunjavanju minimalnih tehničkih uvjeta, nije isto što i Rješenje. Po zakonu očito nije ni bitno što je u prostoru ranije također bila druga tvrtka jer, za svaku djelatnost MTU je posebno ponovo izraditi, što se, naravno, naplaćuje.

"Nema problema, možemo mi otvoriti vrata odmah po dobivanju Rješenja, ali ta sitnica košta 30.000 kuna, a Rješenje ćemo dobiti za dan dva. Nažalost nismo mi firma od milijun kuna dobiti, mala smo obiteljska firma koja se maksimalno trudi preživjeti i ne živimo na teret nikoga već samo od svog rada, a iz svojih osobnih uvjerenja ne želim platiti 30 tisuća kuna već ću ih kod eventualnog ponovnog otvorenja radije uložiti u napredak obiteljske firme", kaže Monas u pismu Vladi.

Inspektorat: Nismo mi servis za informacije

"Kako smo od prvog dana željeli poslovati unutar zakonskih normi otišla sam u Državni inspektorat i zatražila njihovu pomoć i savjet vezano za sve potrebno i dobila fenomenalan odgovor 'nismo mi servis za informacije'. Dobar odgovor koji paše uz pravno uređenu državu", zaključuje Mirjana Monas.

"U ovoj državi izgleda da nije bitno da sve plaćaš na vrijeme da pošteno obavljaš svoj posao, već je najvažnije to da Zapisnik nije Rješenje", napominje Monas i kaže kako je kada je postavila pitanje zašto je ta kazna kod preseljenja dobila odgovor da Zakon ne razlikuje otvaranje firme od preseljenja.

"Poštovana Vlado ovo nije poticaj za rad i otvaranje firmi, ovo je sve samo ne pravna i fizička sigurnost i zato nemojte molim vas otpuštati ljude u državnim firmama jer dok god imate male poduzetnike koji će puniti proračun ovakvim kaznama vi imate novaca za plaće. Mali poduzetnici će plaćati kazne dok budu mogli, a ako ne onda će zatvarati svoje firme i povećavati broj nezaposlenih", poručila je Monas i savjetovala poduzetnike da rade što nepoštenije mogu jer će tako imati novca za kazne, a time će ujedno dozvoliti i nova zapošljavanja u državnim institucijama jer njima treba ljudi iz razloga što ima za izdavanje jedne potvrde treba najmanje petnaest dana.

Inspektorica: Oni ti imaju neke veze, njih ne smijem dirati

"Iz dugogodišnjeg iskustva shvatila sam da kod nas nije bitno ništa osim da ako si mali imaš utjecajne prijatelje na pravom mjestu u pravo vrijeme i zato udri po malima jer velike niste u mogućnosti kazniti iz razloga što imaju previše 'prijatelja'",stoji u poruci Vladi.

Upravo se takvi 'prijatelji' i veze spominju i u komentaru ispod same poruke: "Dođe meni inspektorica, iz tog istog inspektorata na vrata i naplati 300 kuna, pošto mi je cijena pala u izlogu (vidi se da je pala).. i ja pitam nju.. ok... mene kaznite jer je pala, a gore butik na trgu nikad nema cijene u izlogu.. kad će ona meni.. ma oni ti imaju neke 'veze'..njih ne smijem dirati".

Agencija je preselila u novi prostor
Agencija je preselila u novi prostor
Monas: Iz svega navedenog naučila sam da Zapisnik nije Rješenje

"Da li će mi država oprostiti PDV za razdoblje kada smo radili samo sa Zapisnikom bez Rješenja ili ga moramo platiti?" upitala je Monas ministra financija Slavku Linića, a ministra turizma Ostojića upitala je što sa ugovorenim poslom i turističkim aranžmanima koji su plaćeni i u tijeku i znači li zatvaranje vrata znači svih te ga je zamolila da joj da savjet što činiti.

Iz svega navedenog naučila sam da zapisnik nije rješenje", poručila je Monas Vladi preko Facebook stranice.

Neke odgovore smo pokušali potražiti upravo u pazinskom Državnom inspektoratu, no, oni su nas, kao i inače uputili na Ured za odnose s javnošću u Zagrebu, što bi značilo da Zagreb mora kontaktirati Pazin, a onda Pazin odgovoriti Zagrebu, da bi Zagreb odgovorio nama, a odgovori bi ionako bili citati članaka zakona.

Naravno da treba sve biti po zakonu, no je li baš bilo nužno u ovom slučaju zatvoriti agenciju na 30 dana, onemogućiti poslovanje iz razloga što Zapisnik nije postao Rješenje, na to pitanje odgovor zna samo inspektorica, a možda ni ona. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Odgovore na pitanja novinara daje isključivo Ured za odnose s javnošću u Zagrebu
Odgovore na pitanja novinara daje isključivo Ured za odnose s javnošću u Zagrebu

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa