Ladonja: Rovinjski dom za umirovljenike nema dovoljno postelja za sve štićenike

06.12.2012 - 12:32
Raoul Privileggio
Raoul Privileggio

Još prije četiri godine upozoravali na problem rovinjskog Doma za umirovljenike "Domenico Pergolis", koji nema dovoljno kapaciteta za kvalitetno udomljavanje svih osoba koje potrebuju takav vid skrbi, rečeno je na konferenciji za medije rovinjske Ladonje 6. prosinca.

Problem je, prema njihovom mišljenju dodatno zakompliciran u jesen 2011. godine kad je inspekcija zatvorila pomoćni objekt u Zagrebačkoj ulici. U tom je prostoru, naime, bilo zbrinuto pedesetak štićenika koji su nakon zatvaranja prebačeni u središnji objekt ustanove dom "Domenico Pergolis", čije ih je osoblje uz velike napore zbrinulo.

"Prema našim informacijama u domu bi trebalo biti zbrinuto 118 osoba, ali na žalost trenutno u njemu boravi tridesetak osoba više. Prošlo je više od godinu dana od kad je pomoćni objekt zatvoren i od kad su ljudi iz njega prebačeni u središnju zgradu, i iako se tada planiralo da se radi o privremenom rješenju – ni godinu dana poslije ništa nije učinjeno", napominju u Ladonji. Pa, ako je suditi po dosadašnjem ponašanju lokalne vlasti, kažu, privremeno će rješenje, nažalost, postati trajno.

Na listi čekanja trenutno 320 osoba

"Alarmantan je podatak da se na slobodno mjesto u rovinjskom domu čeka u prosjeku dvije godine, a na listi čekanja je trenutno 320 osoba", upozoravaju.

Ladonjini vijećnici su na prošloj sjednici Županijske skupštine upoznali sve županijske vijećnike sa činjenicama i brojkama vezanim uz rovinjski dom, te od župana i županije, kao vlasnika domova za umirovljenike u Istarskoj Županiji, zatražili da se hitno poduzme nešto kako bi se štićenicima, kako sadašnjim tako i budućim, osigurao dostojanstven i pristojan boravak. Nažalost, kažu, odgovor vladajućih bio je jasan i kratak - “nema šoldi” - bilo za proširenje, bilo za bilo kakve adaptacije, iako su upoznati s težinom problema.

"Mi u Ladonji, iako svjesni financijske situacije i činjenice da su domovi u vlasništvu Županije koja očito za Rovinj nema kratkoročni plan oko poduzimanja ičeg po tom pitanju, apeliramo na Grad Rovinj da preuzme inicijativu i poduzme korake kako bi se korisnicima doma što prije pružila mogućnost da provedu zimu u humanijim uvjetima. Također apeliramo i na hitno donošenje izvedivog plana kojim bi se lista čekanja pod hitno skratila, kako bi naši stariji i potrebiti, koji su većinom i naši sugrađani, ali uostalom i svi mi, živjeli bez straha za svoju budućnost, baš kako je zaželio i naš dobročinitelj Domenico Pergolis. Smatramo da je prošlo vrijeme deklarativne brige i da je došlo vrijeme je da se prijeđe na djela", poručuju iz rovinjske Ladonje.

Tweet

Posljednje novosti