Boris Miletić na kongresu liberala u Ateni

1
Boris Miletić i premijer Luksemburga Xavier Bettel
Boris Miletić i premijer Luksemburga Xavier Bettel

Predsjednik IDS-a Boris Miletić boravio je od 24. do 25. listopada u službenom posjetu Ateni, gdje je na poziv predsjednika ALDE Party Hansa Van Baalena sudjelovao na jubilarnom 40. kongresu europske stranke liberala (ALDE – Obnovimo Europu).

Na ovogodišnjem kongresu čelnici liberalnih stranaka iz cijele Europe raspravljali su o najaktualnijim političkim, gospodarskim i društvenim temama, a poseban naglasak stavljen je na pitanje budućnosti Unije, klimatske promjene te na izazove digitalizacije, odnosno digitalne transformacije gospodarstva i društva.

Upravo na tu temu predsjednik IDS-a je istaknuo kako je „veliko priznanje svima nama što je za izvjestitelja Europskog parlamenta o programu Digitalna Europa izabran naš predstavnik Valter Flego. Digitalna Europa jedan je od najvažnijih novih programa Europske unije i to je vlak koji naša zemlja ne smije propustiti. Dovoljno je reći da ćemo iz ovog programa moći financirati najnaprednije tehnologije u zdravstvu, obrazovanju te u svim sektorima koji uključuju informacijsku i komunikacijsku tehnologiju.“

Digitalizacija je izuzetno važno pitanje koliko i složen proces za Europu. Vrlo brzo će se odrediti tko će biti pobjednici a tko gubitnici u tom procesu. Jasno je da želimo biti među onima koji su znali iskoristiti prednosti transformacije u digitalno društvo, stoga mogu već sad najaviti da će tema skorašnje 10. međunarodne konferencije liberala, u organizaciji IDS-a, biti upravo na temu digitalizacije.“

Izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager zadužena za digitalna pitanja i tržišno natjecanje, na tu je temu upozorila da „što više idemo ka digitalnom, to je važnije da se češće susrećemo kao ljudi. U protivnom, kockamo se sa čovječanstvom“.

Jubilarni 40. kongres europskih liberala bila je i prilika da se ocjeni sadašnja uloga i značaj liberala na Starom kontinentu. Predsjednik ALDE Stranke Hans van Baalen poručio je da su europski liberali konačno uspjeli prekinuti duopol konzervativaca i socijalista u Europskom parlamentu: „Liberali su snažni i sad imaju priliku kao nikad aktivno oblikovati budućnost europskih politika. Budimo jedinstveni i krenimo naprijed zajedno!“

Potvrda da su europski liberali u usponu došla je i na sam congress, na kojemu su čak četiri nove stranke pristupile ALDE-u. Riječ je o Kustiba Par iz Latvije, Laisves partija iz Litve, Liberalnoj partiji iz Crne gore te Našoj stranci iz Bosne i Hercegovine.   

Tijekom kongresa, predsjednik IDS-a sudjelovao je na brojnim bilateralnim sastancima, među kojima i summit liberalnih gradonačelnika te na prijemu lidera europskih liberalnih stranaka.   

Na Kongresu su sudjelovali prvi ministar Luksemburga Xavier Bettel, povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, predsjednik Renew Europe Dacian Ciolos, brojni ministri i liberalni lideri te više stotina delegata liberalno-demokratskih stranaka iz cijele Europe.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa