Sadnja drveća u umaškim obrazovnim ustanovama

0
Akcija "Zasadi drvo, ne budi panj" u Umagu
Akcija "Zasadi drvo, ne budi panj" u Umagu

Grad Umag se ove godine priključuje hvalevrijednoj akciji "Zasadi drvo, ne budi panj", koja se diljem Hrvatske provodi od 25.-27. listopada. Tako je 25. listopada u jutarnjim satima delegacija Grada Umaga predvođena gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom, zajedno s ravnateljicama i ravnateljem, te vrtićkom i školskom djecom, u dvorištima sjedišta svake od umaških obrazovnih ustanova, posadila po jedno stablo te time simbolički pokrenula ovaj hvalevrijedan projekt koji se u Umagu nastavlja i narednog dana, i to uključivanjem naših sugrađana.

Posljednje se godine na području Umaga sve intenzivnije provode hortikulturne aktivnosti.  Tako je u Ulici Joakima Rakovca posađena nova „zelena ograda“, a u Svetom Pelegrinu posađeno je tridesetak stabala ne bi li se nadomjestili uništeni dijelovi šume od neverina proteklih godina. U samom „srcu“ grada, u Trgovačkoj ulici su zaražene palme zamijenjene lagostremijama koje će u periodima cvata bitno uljepšati sam izgled centra grada. Nova stabla su posađena i u Ulici 154. brigade HV, kao hortikulturni dodatak stambenoj zoni novijeg vijeka. U okviru rekonstrukcije centralnog vrtića, u dvorištu istoga posađeno je sedam ladonja kako bi naša dječica u toplim mjesecima imala čim više hladovine. Isto tako, u okolici Osnovne škole Marije i Line posađeno je 15-tak stabala, i to platana i ladonja. Na samom groblju posađeno je niz čempresa uz ulaz u novi dio groblja. Ujedno, osim na navedenih lokacija, posađena su stabla na raznim pozicijama Moele, kraj Hitnog medicinskog prijema, na šetnici Vladimira Gortana, na plaži Vila Rita, kraj parka za kućne ljubimce u Komuneli, na zelenoj površini ispred zgrade u Zemljoradničkoj ulici, kao i  mnogim drugim lokacijama Umaga. Tako je u posljednjih godinu dana posađeno preko sto stabala, što Umag čini sve ljepšim gradom.

Kad je riječ o „plućima“ grada, prva asocijacija usmjerena je prema parku Humagum, koji se sustavno uređuje. Nakon prve dvije uspješno okončane faze, slijedi treća faza koja se nalazi u samom središtu umaške šetnice, a povezuje prve dvije. Hortikulturni dio projekta već je u finalnom stadiju, a zelena boja koju polako dobiva cijelo ovo područje navodi na zaključak kako će se ovaj dio parka savršeno stopiti u zeleni pojas cijele šetnice. Ujedno, i dio parka Humagum kraj velikog parkirališta dobiva svoje novo ruho zahvaljujući mediteranskom parku koji će uvelike dodatno obogatiti našu prekrasnu umašku šetnicu.

Nakon sadnja stabala u obrazovnim ustanovama, Grad Umag i Komunela posadili su 50 novih stabala na području Svetog Pelegrina, gdje je sutradan, u subotu, 26. listopada u periodu od 10 do13 sati planirana sadnja stabala naših sugrađana. Predviđena mjesta za sadnju bit će pripremljena od strane kolega umaškog komunalnog poduzeća Komunela,  koji će biti na raspolaganju građanima za pomoć pri sadnji tijekom cijelog vremena provođenja same akcije.

U svrhu poštovanja specifičnosti lokaliteta, Grad pozivamo građane da na sadnju ponesu jednu od sljedećih vrsta: Quercus pubescens - hrast medunac, Pinus pinea - pinija, Pinus pinaster - primorski bor, sve visine oko jedan metar. Ova akcija nosi poruku da svatko može zasaditi drvo i na taj način pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KNJIGOVOĐA/KNJIGOVOTKINJA

Do: 09.08.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 09.08.2020.

PAZIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/KUHARICA

Do: 10.08.2020.

KATORO-CATORO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI RADNIK/ICA

Do: 10.08.2020.

KATORO-CATORO, ISTARSKA ŽUPANIJA