Prva istarska mozzarella kreće u osvajanje vaših srdaca!

0
Mljekara Latus proizvodi sireve vrhunske kvalitete, odnedavno i mozzarellu: Sandi i Maja Orbanić (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Mljekara Latus proizvodi sireve vrhunske kvalitete, odnedavno i mozzarellu: Sandi i Maja Orbanić (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Da industrijsko mlijeko okusom ne može parirati domaćem, znaju čak i oni koji mlijeko i mliječne proizvode ne konzumiraju. Upravo od domaćeg mlijeka vlastitih krava istarska obitelj Orbanić u mljekari Latus proizvodi sireve, jogurt i vrhnje, a odnedavno i mozzarellu fior di latte. Iako je proizvodnja ove vrste sira novitet u mljekari, ova mala obiteljska manufaktura radi već 20 godina, a uživa status jednog od najboljih hrvatskih malih proizvođača. Njihov tvrdi sir Veli Jože, u kojem smo i mi nedavno uživali u restoranu Vinodol jer je Latus jedan od njihovih dobavljača, struka je 2015. godine proglasila sirom godine. Ipak, ono što nas je zainteresiralo njihova je mozzarella fior di latte, pod nazivom Un Po’ Di, koju obitelj proizvodi tek nekoliko mjeseci, piše Jutarnji.

- Ponekad mi se čini da je fior di latte našla nas, a ne da smo mi o njoj maštali. Kad smo s prvim šampionom 2015. godine dobili potvrdu da znamo napraviti dobar tvrdi sir, pitanje znamo li, ili bolje reći bismo li znali, napraviti neki meki sir bilo je sve prisutnije. Nije baš lako potpuno preokrenuti proizvodnju, u nju ubaciti nešto novo, ali mislim da nam je uspjelo. Moram priznati da su dragi ljudi oko nas možda u samim počecima bili sigurniji u uspjeh od nas samih. Hvala im na tome! Podrška, ali i kako mi u Istri kažemo, kopun u guzicu, nekad dobro dođe - govori Sandi Orbanić, vlasnik mljekare. Činjenica je da se proces proizvodnje mekih sireva bitno razlikuje od onog za tvrde sireve, a Sandi je u tom segmentu vrlo iskren.

- O mozzarelli smo, zapravo, znali samo da nam je ukusna, da je bijela i da pliva u nekoj tekućini. Znali smo tek ponešto o samom tehnološkom procesu, ali prave istine i tajne majstorstva bile su nam velika nepoznanica. Najljepše je kad u četrdesetima kao prvašić učiš sve ispočetka - priznaje Orbanić za Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa