reportaža

Bruno iz Zamaska: 'Najbliža trgovina nam je na 10 kilometara' (video)

1
Bruno Matijašić, stanovnik Zamaska
Bruno Matijašić, stanovnik Zamaska

S motovunskih zidina pruža se prekrasan pogled na dolinu rijeke Mirne, ali ako želite najljepši pogled na središnju Istru, uključujući i Motovun sam, dođite u Zamask! 

Mjestašce je to od devet kuća, dvije crkve i dvije vile za odmor, društvenim domom i grobljem. Vojno strateški izuzetan položaj odredio je njegovu sudbinu: ni Venecija ni Habsburško carstvo nisu htjeli odustati od njega, pa je nakon rata 1508. godine podijeljeno. Cesta kojom danas dolazite u mjesto nekadašnja je granica.  

U toj podjeli Mlečani su zapravo prošli bolje jer su na habsburškoj strani ostale samo dvije kuće od kojih je jedna bila župni dvor. No, taj je župnik mise služio u crkvi Sv. Martina tik preko granice. Što se tiče župi pripadajućih zaseoka, u prednosti su bili Austrijanci, ali Mlečani su na uzvisini izgradili tvrđavu od koje su danas ostali temelji.

Ispričao nam je to Bruno Matijašić, najstariji mještanin, učitelj po struci, koji se nakon četrdeset godina rada u SAD-u vratio u rodno mjesto i rodni dom preuredio u Vilu Zamask. „Naša kuća bila je župni dvor jedina na austrijskoj strani. Mi smo bili Zamask, a oni preko puta Zumesco. Kada je izgrađen novi župni dvor, mi smo staroga otkupili i spojili snašom kućom. U župi je prije pedesetak godina živjelo četrdesetak obitelji, a danas ih ima samo trinaest“, ispričao nam je on.

„U Zamasku živi osamnaest stanovnika. S današnjom tehnologijom isto je živjeti, na primjer u Puli, ili Zamasku, samo što je nama najbliža trgovina udaljena desetak kilometara, u Trvižu ili Motovunu, ali dolazi nam kombi s potrepštinama, pa smo tako podmireni. A i turizam nas je počeo doticati“, kazao nam je drugi Bruno Matijašić u mjestu, kako nam je to onaj prvi napomenuo, osamnaest godina mlađi.

Društveni dom uredio je Grad Pazin jer ovdje ste, dvadesetak kilometara od grada, na najisturenijoj točki njegova područja. Ponovo granica. Sudbina, rekli bismo. „Bilo je nekih kombinacija da bismo u novoj teritorijalnoj podjeli pripali općini Motovun, ali mi smo htjeli Pazin jer smo smatrali da ćemo tako više dobiti“, objasnio nam je Matijašić mlađi. Prekrasan pogled, najbolji na plavu plohu jezera Butoniga u cijelom njezinom okruženju iskoristio je bivši ministar turizma Veljko Ostojić izgradivši na vidikovcu (ako se tako može reći jer u Zamasku su svi rubovi mjesta vidikovac) Vilu Vista.

Dolazeći u Zamask ne možete ne primijetiti kip Sv. Martina iz crkve koja nosi njegovo ime. Kip je mlad, dao ga je 2003. godine postaviti župnik Josip Matijašić kada je obnovljena do tada zapuštena crkva. Naime, nakon što je 1900. godine na mjestu kapele iz 1178. godine podignuta crkva Sv. Mihovila, ova nova i veća proglašena je župnom, pa je stara zanemarena. Danas crkva S. Martina služi kao mrtvačnica iz koje se pokojnika nosi na tridesetak metara udaljeno groblje usred kojega se nalazi crkva Sv. Mihovila i za nje 16 metara visok i 198 godina star zvonik.    

Groblje se nalazi na blagom obronku i putem s lijeva ili desna pored njega dolazite na najvišu točku uzvisine, mjesto s kojega možete skinuti najbolju fotografiju Motovuna, a da to nije iz aviona ili drona. S obzirom na svoj položaj, groblje se obzidalo, odnosno poduprto je zidom. Taj zid je na vrhu nizak, u visini gležnja, a na ulazu u groblje viši je od dva metra. Znači to da se vraćajući među kuće spuštate na razinu pokojnika koji počivaju s druge strane zida ili drugim riječima stojeći pred ulazom u groblje stojite na razini onih koji u njemu počivaju. Ipak je Halloween za koji dan, zar ne? 

I za kraj još jedan kuriozitet, više matematički: podjelu Zamaska okončao je Napoleon kada je srušio Mletačku republiku 1797. godine ili prije 222 godine. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa