Gradi se aerodrom bez dozvole? Evo što Općina kaže na te optužbe!

0
Cerovlje
Cerovlje

"Obavještavamo vas da je općina Cerovlje započela gradnju aerodroma u Pazinskim Novakima na plodnom poljoprivrednom zemljištu u državnom vlasništvu na kojem su samo pred nekoliko mjeseci bili usjevi. Nevjerojatno je daje općinski načelnik Emil Daus propustio objaviti ovako važan događaj za cijelu Istru, ne samo za maleno Cerovlje, početak gradnje uzletišta, daje Republika Hrvatska darovala nekoliko desetaka hektara za gradnju, kao i daje općina u proračunu osigurala potrebne milijune za izgradnju", piše u anonimnom pismu koje su dobili neki istarski mediji, među njima i naš portal. 

"S obzirom da nema nikakve oznake o gradnji, puno je vjerojatnije da se radi o divljoj gradnji, nekakvoj javnosti nepoznatoj transakciji građevinske tvrtke koja gradi autocestu i općinske vlasti. Institucije državne vlasti, kako je to uobičajeno u Istri, spavaju zimskim snom, jer naprosto je nemoguće ne vidjeti da se nešto događa na površini veličine nekoliko desetaka hektara. Očekujemo da javnost bude umirena načelnikovom dokumentacijom iz koje će biti vidljivi projekti i
građevinska dozvola, svečanom objavom početka radova, čemu će se radovati svaki istinoljubivi istarski rodoljub. Ili je saborski zastupnik prekršio nekoliko hrvatskih zakona i spreman je zbog očitog protuzakonitog rada ponuditi ostavku na zastupničku, načelničku i stranačke dužnosti. Napredna Hrvatska očekuje odgovorno ponašanje onih koji se predstavljaju naprednom Hrvatskom!", zaključuje se u pismu medijima koje prati i pismo koje je naslovljeno na Građevinsku inspekciju, okolišnu inspekciju, poljoprivrednu inspekciju i DORH, a koje prenosimo u nastavku:

'Šokirali smo se'

"Obilazeći naše ribičke lokacije šokiralo nas je kad smo u Pazinskih Novaki kod naših Bara vidjeli da je netko prekopao plodno državno poljoprivredno zemljište, napravio duboke kanale duge par sto metara. Lokacija je planiranog aerodroma. A nakon prekopavanja su te kanale izvođači na Istarskom ipsilonu napunili betonom i još sa strane pustili ogromne količine otpada. Čini se da se rade nekakvi temelji za građevinu, ali nema ni obavijesti o gradnji, ni ploče s brojem građevinske dozvole. Šuška se da je načelnik Emil Daus dao zeleno svjetlo, ali nije bilo nikakve obavijesti građanima, predstavljanja ni idejnog rješenja, a kamoli studije utjecaja na okoliš i glavnog projekta. Znači, radi se o divljoj gradnji - posao za građevinsku inspekciju", piše u pismu potpisanom sa "Zabrinuti građani".

"Uz odlaganje betona, odlaže se i šuta, građevinski otpad i drugo smeće. To je posao za okolišnu inspekciju, imaju li dozvolu za odlaganje građevinskog otpada? Što očekivati od građana ako načelnik općine potiče divlje odlagalište? Dalje, radi se o državnom poljoprivrednom zemljištu. Smije li općina Cerovlje raspolagati državnim poljoprivrednim zemljištem tako da se na njemu gradi bez dozvola? To u zakonu nije dozvoljeno. Posao za poljoprivrednu inspekciju. Postoji li kakav ugovor kojim se izvođač radova na Istarskom ipsilonu obvezuje općini Cerovlje dati materijal za gradnju aerodroma? Što tu plaća općina Cerovlje? Jesu li sredstva osigurana u proračunu? Postoji li još kakva protučinidba? Ili je sve dogovoreno na "crno", bez plaćanja poreza i drugih obveza prema državnom proračunu? Kako je uopće moguće početi graditi aerodrom bez ijednog papira, bez ijedne dozvole??? Očekujemo da institucije pravne države rade svoj posao!", piše u pismu.

Za komentar tvrdnji iz pisama pitali smo Općinu Cerovlje, iz koje smo dobili odgovor koji potpisuje zamjenik načelnika Kamenko Opatić.

"U anonimnoj prijavi koja je upućena medijima izneseno je niz netočnih informacija te se time neistinito i zlonamjerno prikazuju radovi koji se izvode, kao i uloga Općine Cerovlje u tim radovima. Prije svega naglašavamo da radovi koji se izvode nisu vezani uz izgradnju ili uređenje letjelišta, čija je izgradnja planirana važećom prostorno planskom dokumentacijom, niti se isti poduzimaju po odobrenju ili nalogu Općine Cerovlje ili Općinskog načelnika", piše Opatić.

Opatić: 'Nije se dogodila tajna devastacija'

"Naime, za početak radova na izgradnji letjelišta nisu još ispunjeni ni prostorno planski niti drugi zakonski uvjeti, dok sama Općina Cerovlje nema zakonske ni ugovorne nadležnosti nad raspolaganjem i upravljanjem zemljištem na kojima se izvode radovi. U konkretnom slučaju radi se o privremenom deponiranju mineralnih sirovina koje su nastale tijekom izvođenja radova na Istarskom ipsilonu, a koje je odobreno od strane RH kao vlasnika zemljišta. Samom početku deponiranja prethodio je postupak kojeg je provelo Ministarstvo državne imovine temeljem Pravilnika o postupanju s viškom iskopa koji predstavlja mineralnu sirovinu kod izvođenja građevinskih radova. U tom postupku ishodovana je prethodna suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a Općinsko vijeće Općine Cerovlje, sukladno obvezi iz navedenog Pravilnika, donijelo je jednoglasno odluku o utvrđenju lokacije za privremeno deponiranje mineralnih sirovina. Pravilnikom su utvrđeni uvjeti za odobrenje privremenog odlaganja sirovine te način zbrinjavanja lokacije po okončanju radova, što je izvođač radova dužan ispoštovati, o čemu će se brinuti nadležna državna tijela.", piše Opatić.

"Ističemo kako predmetne nekretnine, neovisno o svojoj kulturi, sukladno prostornoplanskoj namjeni, više ne predstavljaju poljoprivredno zemljište, a dosadašnji zakupci raskinuli su ugovore o privremenom korištenju zemljišta. Sve odluke donijete su u zakonito provedenom postupku, o kojima je javnost bila obaviještena na zakonom propisani način. Slijedom navedenog, razvidno je da se u konkretnom slučaju nije dogodila niti protuzakonita niti tajna devastacija poljoprivrednog zemljišta, a da su ispoštovani svi uvjeti za privremeno deponiranje sirovina. Općinski načelnik u više navrata je u svojim javnim istupima izvještavao javnost o razvojnim planovima budućeg letjelišta na području Općine Cerovlje te što takvo letjelište znači za mještane i razvoj cjelokupne središnje Istre. Javnost nikad nije bila uskraćena za bilo koju informaciju iz rada Općine Cerovlje, Općinskog vijeća te Općinskog načelnika", odgovara zamjenik Općinskog načelnika Kamenko Opatić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa