IDA u projektu Icarus: Od središta do obale Istre vlakom i biciklom!

0

15. listopada održana je na željezničkom kolodvoru u Kanfanaru konferencija za medije, tijekom koje je Istarska razvojna agencija u suradnji s partnerima predstavila projekt Icarus, koji se od početka 2019. godine provodi u sklopu programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska.

Opći cilj projekta “Icarus - Intermodal Connections in Adriatic-Ionian Region to Upgrowth Seamles solutions for passengers”, ukupne vrijednosti veće od 16 milijuna kuna, je poboljšanje kvalitete i sigurnosti te ekološke održivosti prijevoznih usluga u programskom području, uz promociju multimodalnosti, odnosno korištenje više oblika prijevoza kojima se utječe na smanjenje zagađenja okoliša  te jačanje održive mobilnosti, ali i IT rješenja kojima se promoviraju dostupne rute i mogućnosti dolaska od polazišta do željen destinacije, kako u regiji tako i u prekograničnom području Hrvatske i Italije.

Istarska razvojna agencija u sklopu projekta provodi pilot aktivnosti na području Istarske županije te je u prvoj fazi zahvaljujući projektu izrađeno u suradnji s Gradom Rovinjom, Općinom Kafanar te vanjskim suradnicima idejno rješenje prenamjene željezničke pruge Rovinj – Kanfanar u biciklističku stazu duljine 21 km, koje je predstavljeno tijekom konferencije.

Na tragu analize nedostataka i potreba za razvojem infrastrukture za  lakšu mobilnost putnika u programskom području Italije i Hrvatske, koja se provodi u projektu, pokrenuta je isto tako suradnja s projektnim partnerima te prije svega s HŽ putničkim prijevozom, s ciljem  razvoja budućih pilot aktivnosti koje predviđaju iskorištenje potencijala i osposobljavanja vagona redovnih željezničkih linija u Istarskoj županiji za prijevoz bickli, što bi znatno doprinijelo kako povezivanju i multimodalnosti, tako i dodatnoj promociji i turističkoj valorizaciji  te razvoju novih proizvoda na teritoriju cjelokupne Istarske županije.

Pilot aktivnosti promocije kombinacije željezničkog i biciklističkog prijevoza imaju za cilj omogućiti dodanu vrijednost u pogledu povezivanja unutrašnjosti Istre s obalom čemu doprinosi i prenamjena željezničke pruge Kanfanar – Rovinj, što osim sigurnosti i preusmjeravanja cestovnih biciklista na biciklističku stazu potiče i stvaranje novih navika putnika, odnosno smanjenje automobilskog prometa.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR / SOBARICA - ROOM MAID

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ ICA - BUTCHER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA - COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA