Alena Bročilović, Klaudio Jurčić i Ivo Zgrablić najbolji sommelieri Hrvatske
Klaudio Jurčić treću je godinu zaredom pobjednik Prvenstva sommeliera Hrvatske koje se 24. i 25. listopada, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, održalo u Rovinju. Jurčić, inače sommelier restorana Baltazar i suradnik tvrtke Agrokor, u finalu je pobijedio Alenu Bročilović, sommelierku restorana Valsabbion, i Ivu Zgrablića, sommeliera tvrtke Maistra. Pred tristotinjak okupljenih u dizajn hotelu Lone, natjecatelji su u finalu morali prikazati vještine posluživanja gostiju, slijepog prepoznavanja vina, ispravljanja vinske karte te točenja pjenušsca iz magnum boca. Jurčić će predstavljati Hrvatsku na jednom od europskih ili svjetskih prvenstava, gdje mu je cilj ući u polufinale.
Generalni sponzor programa prvenstva je hotelska tvrtka Maistra. Sponzori su tvrtke Agrokor vina, Badel 1862, Brionka Pula, Camelot, Cromaris, Dobra vina, Hypo Alpe Adria Bank, Jamnica, Ledo Zagreb, Petković, PIK Vrbovec, Radin R Grand Gourmet, Rovinjski vinari, T.O. Cicibela, TZ Grada Rovinja, Vinistra, Vinotrade te medijska agencija VinMedia.
Jurčić je i prije natjecanja najavio kako mu je ovo posljednje natjecanje te mu je motivacija za pobjedu bila tim veća. "Ova pobjeda velika je motivacija za nastup na europskom ili svjetskom prvenstvu. Nakon sedam nastupa na hrvatskim prvenstvima, mislim da imam dovoljno iskustva i potencijala da napravim dobar rezultat. To je za mene ulazak u polufinale", izjavio je Jurčić.
Finalnu ceremoniju prigodnim je riječima otvorio Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, koji se osvrnuo na gotovo dvadeset godina postojanja udruženja te konstatirao kako je u tom periodu struka stekla nova znanja i vještine. "Prije 15 godina sommelierska je profesija bila na skromnijim pozicijama. HSK je osnovan 1993. i sve ono što se događalo nakon toga svima nam može služiti na čast – postali smo respektabilno udruženje. Naši predstavnici na međunarodnim natjecanjima pokazuju sve više znanja. Sommelierska struka napreduje i možemo se bez ikakvih strahova takmičiti na međunarodnoj sceni", izjavio je na otvaranju finalnih natjecanja Veljko Ostojić.
Petnaesto Prvenstvo sommmeliera Hrvatske po prvi je put ugostio dizajn hotel Lone, gdje su se tijekom ponedjeljka održala četvrtfinalna, a tijekom utorak polufinalna natjecanja te finale. "Hrvatski sommelier klub je učinio mnogo na promicanju kulture stola i vina. Da je netko prije 15 godina spomenuo kako će danas 24 najecatelja biti vrhunski obučena, vjerojatno mu nitko ne bi vjerovao. Nadam se da ćemo vas sljedeće godine vidjeti u još većem broju", dodao je Tomislav Popović, direktor tvrtke Maistra.
Hrvatski sommelier klub je neprofitna udruga građana koja djeluje u Hrvatskoj od 1993., a kao članica Svjetskog udruženja sommeliera (L'Association de la Sommellerie Internationale - ASI) od 1994. godine. Glavna zadaća HSK je napredak profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi hrane i pića i edukacija profesionalaca kao i građanstva. To podrazumijeva i promociju hrvatskog vinarstva, kao i prezentaciju Hrvatske u što boljem turističkom, ugostiteljskom i vinarskom svjetlu u svijetu, što se uspješno ostvaruje zahvaljujući natjecanjima i sastancima u organizaciji Međunarodnog udruženja sommeliera. Svoje ciljeve HSK ostvaruje priređivanjem i organizacijom nacionalnih natjecanja, održavanjem profesionalnih i neprofesionalnih tečajeva, stručnih predavanja, stručnih putovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, održavanjem zajedničkih sastanaka i skupova, izdavanjem stručne publikacije i ostalim aktivnostima. HSK trenutno broji 439 članova. (Marko Kovač)