Prvi u Hrvatskoj: Radimo preko milijun eko-slamčica na mjesec

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Čak milijun i pol papirnatih slamki mjesečno može se proizvesti u Bonacima kraj Poreča. Na tu hvalevrijednu ideju došao je mladi poduzetnik Goran Mačinko (31) koji se prvi bacio u proizvodnju ovog ekološki prihvatljivijeg proizvoda, piše 24sata.

Proizvodnja je počela, a već stižu i prve velike i to inozemne narudžbe novog brenda Linea. Mačinko je dvije godine razrađivao strategiju, istraživao tehnologiju, naručivao skupe strojeve s prilagodbama prema njegovim idejama, a istraživao je i tržište te proučavao zakone koji reguliraju sastav materijala koji dolaze u kontakt s ljudskim ustima i hranom.

- Htjeli smo nešto praizvoditi jer trgovina bez proizvodnje nije zanimljiva. Rodila se ideja o papirnatim slamčicama. Dobivamo sirovinu u velikim rolama koje se potom režu na trakice. Te se trakice umaču u ljepilo i formiraju u slamčicu koja se umata na spiralan način - kaže Goran. Ništa komplicirano i ništa teško, a zanimljivo i izazovno. Papir im dolazi iz Francuske i dobre je kvalitete.

- Prvi smo u Hrvatskoj, a i u ovom dijelu Europe koji proizvodimo papirnate slamke. Najveće tržište nam je inozemno i to nam je i cilj. U fazi smo pregovora s Emiratima za četiri palete za što nam treba mjesec i pol dana proizvodnje. No radimo i na tome da se slamke nađu i na policama naših trgovina. Prije nego smo krenuli, nismo imali niti jednog dogovorenog kupca, ali od kada je krenulo već imamo četiri - objašnjava Goran. Slamka je zapravo klasični karton koji se razgrađuje, a može se baciti i u vrt da se razgradi u kompost, donosi 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa