Predstavljen sedmi svezak Barbanskih zapisa

0
Samanta Paronić, Paolo Batel i Iva Kolić
Samanta Paronić, Paolo Batel i Iva Kolić

Dana 11. listopada 2019. u 19 sati u prostorijama Centra za posjetitelje Barban održano je predstavljanje sedmoga sveska Barbanskih zapisa, zbornika sa znanstveno-stručnoga skupa „Barban i Barbanština od prapovijesti do danas“ održanoga koncem veljače 2018. Zbornik je tiskan u nakladništvu Općine Barban i Katedre Čakavskoga sabora Pazin u ukupno 300 primjeraka, a sadrži 13 radova, od toga jedan pregledni, šest stručnih te šest izvornih znanstvenih radova, poredanih kronološkim redoslijedom.

Nakon uvodnih riječi Paola Batela, prisutnim posjetiteljima obratio se načelnik Općine Barban, prof. Dalibor Paus, istaknuvši važnost zbornika za prostor Barbanštine ali i ličnosti poput Josipa Antona Batela i Marija Kalčića koje su, uz Petra Stankovića, postavili temelje znanstvenoga rada na ovim prostorima. Izrazio je i zadovoljstvo što se upravo od zbornika i skupa, koji mu prethodi, izrodila ideja o ponovnome osnivanju Katedre Čakavskoga sabora Barban.

Prof. Josip Šiklić, predsjednik Katedre Čakavskoga sabora Pazin govorio je o važnosti tiskanja i čitanja radova predstavljenih na skupu, te izrazio zadovoljstvo što su Barbanski zapisi konačno tiskani u boji, budući da je vizualni aspekt knjige, osobito u suvremeno doba, postao njegov neizostavan i bitan element. Dr. sc. Samanta Paronić, jedna od recenzentica zbornika, osvrnula se na znanstveno-stručnu vrijednost svakoga rada zastupljenoga u zborniku te zbornika u cjelini.

Uslijedio je prikaz sadržaja Barbanskih zapisa koji je predstavila prof. Iva Kolić, suradnica zbornika. Na kraju se prisutnima obratio i prof. dr. sc. Slaven Bertoša, glavni urednik zbornika, osvrnuvši se na, sada već, devet godina održavanja memorijala Petra Stankovića, odnosno osam godina održavanja znanstveno-stručnoga skupa, te iskoristio priliku da najavi novi, okrugli, deseti memorijal Petra Stankovića kao i da pozove dosadašnje i buduće sudionike na suradnju.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KERAMIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

MONTER/KA SUHE GRADNJE (KNAUF)

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POLAGAČ/ICA PLOČICA

Do: 30.09.2020.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA