IDS se treba rebrendirati i okrenuti budućnosti

3
Osnivači IDS-a Zoran Lorencin, Feruccio Bernaz i Mario Božac na proslavi 20. obljetnice IDS-a
Osnivači IDS-a Zoran Lorencin, Feruccio Bernaz i Mario Božac na proslavi 20. obljetnice IDS-a

"Rovinjska deklaracija je stavljena u škafetin i tu stoji. IDS je bio pokret za regionalnost Istre sa specijalnim statutom i drugim pravima. To su odbijali Franjo Tuđman i HDZ. Kasnije smo dobili nadomjestak koji ne odgovara originalnim idejama... Nisam protivnik Hrvatske ali današnji IDS je samo sjena nekadašnjeg IDS-a kakvog smo zamislili. To je počelo 1997. godine kada je Jakovčić počeo s kompromisima", kazao je jedan osnivača IDS-a Feruccio Bernaz za Glas Istre.

Još jedan od osnivača, Mario Blečić, za našu je novinu prije dva mjeseca izjavio da je "današnji IDS samo ime iz vremena originala, bez programa i ideje".

IDS-ovi osnivači i prvoborci uglavnom se slažu da je IDS odstupio od svojih temeljnih načela. Jednim dijelom su u pravu, jer IDS je od antihrvatske i autonomaške, pa donekle čak i separatističke stranke, kroz godine evoluirao u politički mainstream stranku, čiji su čelnici Hrvatsku državu prihvatili kao realnost i, poput Srba s nekadašnjih okupiranih područja, spremno i objeručke prigrabili sve povlastice koje im uz lojalnost takvoj državi pripadaju.

Dakle, današnji IDS bitno se razlikuje od onog s početka 90-ih, ali osobno smatram da problem IDS-a nije što se nakon 1997. godine promijenio, već što se nakon toga presporo mijenja i modernizira. I dalje se stvaraju umjetne tenzije sa službenim Zagrebom, koketira se s Titom, prebrojava se ustaše... 

Mladi ljudi danas se u IDS učlanjuju samo zbog karijere i interesa. Ne vidim koja je druga ideja koja bi mlade Istrijane privukla u današnji IDS. Ako se stranka korjenito ne promjeni, nakon što poumiraju sadašnji penzići i titonostalgičari, više neće imati tko glasati za njih. A bit će i sve manje karijerista jer privatne tvrtke već odavno nude bolje uvjete i plaće od raznih vodovoda, komunalnih tvrtki, općina, agencija i sličnih stranačkih prihvatilišta. Ukoliko se ne rebrendira, politički repozicionira i osvježi idejama, IDS će i sam, poput svojih birača, odumrijeti. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa