Mimohodom protiv nasilja nad ženama

0
Mimohod u Puli
Mimohod u Puli

U Puli se 20. rujna održao tradicionalni mimohod protiv nasilja nad ženama u organizaciji Sigurne kuće Istra koja je od svog osnutka 2006. godine prerasla u izuzetno važnu i potrebnu instituciju koja pomaže ženama žrtvama nasilja. Okupljenima na Trgu Forum, potporu ovom značajnom mimohodu dali su  gradonačelnik Pule Boris Miletić, zamjenica gradonačelnika Pule, Elena Puh Belci i zamjenica župana istarske županije Sandra Čakić Kuhar.

Tradicionalnim mimohodom kroz uži centar Pule, Ulicom Sergijevaca od Trga Forum do Trga Portarata te simboličkim puštanjem crnih balona obilježen je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U mimohodu kojega su organizirali Sigurna kuće Istra i Udruga žena,  sudjelovali su i aktivisti Sigurne kuće Istra na čelu s predsjednicom Jadrankom Černjul i koordinatoricom Brankom Žužić te predstavnici ostalih institucija.

Branka Žužić govorom na Portarati dala je do znanja prisutnima kako je nasilje u porastu, kako su brojke poražavajuće, dodala je podatak kako je  lani u Hrvatskoj bilo 535 kaznenih djela u kojima su žene bile žrtve obiteljskog nasilja.

Zastrašujući je podatak da je samo u prvih osam mjeseci ove godine evidentirano čak 639 takvih kaznenih djela. Ne smijemo zaboraviti da se tu radi o tamnoj brojci koja je desetostruko veća, što znači da na jednu prijavu protiv nasilnika sigurno još deset žena trpi nasilje, istaknula je koordinatorica Sigurne kuće Istra, Branka Žužić.  Pozvala je žene, i sve koji trpe nasilje, da se bez straha i s povjerenjem obrate Sigurnoj kući Istra na broj 052/500-148 ili na broj policije 192. Nakon mimohoda i pokaznih vježbi, te prigodnog programa, u zrak su, kao simbol sjećanja na sve ubijene žene žrtve obiteljskog nasilja, pušteni crni baloni.

Grad Pula u svom proračunu osigurao je sredstva za program rada Sigurne kuće u iznosu od 240.000 kuna te dodijelio prostore za savjetovalište i stanovanje, kako bi pomogli u radu ove vrijedne i prijekopotrebne ustanove. Sigurna kuća Istra je organizacija koja pruža pomoć i podršku ženama žrtvama obiteljskog nasilja i njihovoj djeci.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa