Kako uštedjeti na struji i još dodatno zaraditi? (Promo)

0
Direktorica HEP ESCO-a Vlasta Zanki: futuristički izgled Centra odražava HEP-ovu okrenutost budućnosti, a u energetici su to zasigurno obnovljivi izvori energije i projekti energetske učinkovitosti.
Direktorica HEP ESCO-a Vlasta Zanki: futuristički izgled Centra odražava HEP-ovu okrenutost budućnosti, a u energetici su to zasigurno obnovljivi izvori energije i projekti energetske učinkovitosti.

Otvaranjem prvog HEP ESCO centra, informativnog centra energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u Varaždinu te potpisivanjem Pisma namjere s UNDP-om u Hrvatskoj o suradnji na promociji energetske učinkovitosti, HEP je napravio važan korak u preuzimanju vodeće uloge u državi u promoviranju i realizaciji projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Riječ je o ponudi nove usluge na tržištu, usmjerene prije svega prema građanima, putem koje će svi zainteresirani moći dobiti mjerodavne savjete o tome na koji način racionalno trošiti električnu energiju u svome domu te kako postati povlašteni proizvođač električne energije izgradnjom solarne elektrane na svojoj nekretnini.

Luisa Vinton i Zlatko Koračević potpisali su Pismo namjere o suradnji na promociji energetske učinkovitosti
Luisa Vinton i Zlatko Koračević potpisali su Pismo namjere o suradnji na promociji energetske učinkovitosti

Svečano otvaranje HEP ESCO centra u prostoru Elektre Varaždin održano je 24. studenog, u vrijeme održavanja 4. međunarodnog sajma obnovljivih izvora energije u Varaždinu, koji je okupio domaće i strane tvrtke, međunarodne institucije te brojne profesionalce iz tog područja. Da je riječ o jedinstvenom događaju važnom za postizanje ciljeva EU na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije (20/20/20), ali i pokretanju hrvatskog gospodarstva govori i činjenica da su otvaranju Centra nazočili brojni visoki uzvanici poput potpredsjednika Hrvatskog sabora Milorada Batinića, koordinatorice UN-a i stalne predstavnice UNDP-a u Hrvatskoj Luise Vinton, ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak-Taritaš, župana Varaždinske županije Predraga Štromara, predsjednika HNS-a Radimira Čačića te mnogih drugih.

PRIMJER VARAŽDINA

Varaždin nije slučajno odabran kao prvi grad u Hrvatskoj koji ima jedan takav centar. Upravo u tom gradu realizirano je najviše projekata energetske učinkovitosti: javna rasvjeta, škole i vrtići, Opća bolnica, a uskoro će postati i prvi grad u Hrvatskoj grad koji će svoje kulturne ustanove uključiti u te projekte. Dodamo li tome da je spomenuti Sajam ujedno i najstariji (premda tek četvrti po redu!) u državi koji prati to područje može se reći da je Varaždin grad perjanica energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj.

Potpisivanjem Pisma namjere između UNDP-a i HEP-a, Hrvatska elektroprivreda preuzela je ulogu vodećeg promotora energetske učinkovitosti u Hrvatskoj što je i obveza koja je direktivama EU i Zakonom o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji propisana za sve opskrbljivače električnom energijom. No, ono po čemu su HEP ESCO centri jedinstveni u Hrvatskoj ponuda je potpuno nove usluge na hrvatskom tržištu koja integrira energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Prema riječima predsjednika Uprave HEP-a Zlatka Koračevića namjera je građane uputiti i potaknuti kako smanjiti račune za energente (električnu energiju ili plin) i istovremeno nuditi mogućnost zarade prodajom struje HEP-u iz obnovljivih izvora energije, primjerice solarne elektrane na krovu vlastite kuće.

PRODAJA STRUJE HEP-u

Na prvi pogled zvuči kontradiktorno poziv čelnog čovjeka tvrtke koja živi od prodaje struje i plina, na smanjenje računa i dodatnu zaradu prodajom HEP-u struje po povlaštenim cijenama, ali već drugi pogled otkriva zanimljiv i profitabilan horizont. Ovakva partnerstva uobičajena su u razvijenim europskim zemljama, a moderne elektroprivrede više ne ostvaruju profit isključivo od prodaje kilovatsati već i usluga poput ovih kakve nudi centar u varaždinskoj elektri. Pridoda li se tomu da je Hrvatska jedan od najvećih europskih uvoznika električne energije s blizu 30 posto uvoza, računica postaje jasnija. U konačnici, transformacija tržišta električne energije u Europskoj uniji zahtijeva značajne prilagodbe velikih elektroprivreda, gotovo tektonske prirode, a HEP je ovim potezom pokazao da je spreman na njih.

HEP do kraja 2013. godine namjerava otvoriti još dvadeset novih centara diljem Hrvatske smještenih u prostorima svakog pojedinog distribucijskog područja odnosno elektri, pa tako i u sjedištu Elektroistre u Puli. U njima će se kontinuirano održavati prezentacije tvrtki s područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije (više od 30 tvrtki se dosad javilo za suradnju) kao i priređivati edukacijska predavanja za školarce, studente i ostalu zainteresiranu javnost. Budući da je HEP-ova nova usluga predstavljena kao „win-win“ situacija u kojoj investitori odnosno građani i tvrtke, jednako kao i pružatelj usluge - HEP, imaju financijske koristi, mogu se očekivati velike gužve u centrima diljem Hrvatske.

Centar je opremljen i „touch screen“ ekranom za posjetitelje. Na slici ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš
Centar je opremljen i „touch screen“ ekranom za posjetitelje. Na slici ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš

Kako uštedjeti, kako zaraditi?

Što HEP ESCO centar nudi građanima? U tom centru dočekat će vas energetski savjetnik, stručnjak koji će vam besplatno ponuditi odgovore na sva pitanja koja vas zanimaju vezano za smanjenje vaših računa i načine kako postati povlašteni proizvođač električne energije. Primjerice, ako želite izgraditi solarnu elektranu na krovu svoje kuće slijedeći preduvjeti moraju biti ispunjeni: mogućnost orijentacije panela prema jugu-jugozapadu ili jugoistoku te odgovarajuća statička izdržljivost krova. Ukoliko nakon toga želite postati povlašteni proizvođač, odnosno prodavati proizvedenu struju po povlaštenoj cijeni od 2,63 kn po kWh (cijena za sustave do 10 kW) u narednih 14 godina koliko traje Ugovor o otkupu koji ćete sklopiti s Hrvatskim operaterom tržišta električne energije, morate imati riješene imovinsko-pravne odnose građevine na kojoj se gradi elektrana, plaćene sve dospjele porezne obveze i sva javna davanja te postojeći priključak na niskonaponsku mrežu.

ZARADA OD 160 DO 270 TISUĆA KUNA

Postoje izračuni (iznosi bez PDV-a) koliko je moguće zaraditi ukoliko elektranu snage 10 kW (za to vam treba približno 80 kvadrata krova) izgradite u jednom od četiri najveća grada u Hrvatskoj (ili okolici naravno). Zarada izravno i najviše ovisi o količini osunčanosti vašeg krova stoga je jasno da najveći prihod procijenjen za Split gdje se investicija isplaćuje nakon  šest godina s ukupno ostvarenim dodatnim prihodom od 270 tisuća kuna. Slijedi Rijeka gdje je isplata investicije za sedam godina s ukupnom dodatnom zaradom od 200 tisuća kuna, dok se u Osijeku i Zagrebu investicija isplati za osam godina s ukupnom dodatnom zaradom većom od 160 tisuća kuna.

Postoje nekoliko načina kako vam HEP ESCO može pomoći u vašem naumu. Prvi je besplatno savjetovanje o mogućnostima i preduvjetima ugradnje fotonaponske elektrane na vašem krovu što uključuje instrukcije o potrebnoj proceduri, o komponentama sustava te dostupnoj opremi na tržištu. Jednako tako HEP ESCO na vaš zahtjev može izraditi preliminarnu analizu i izračun insolacije, odnosno isplativosti investicije.

Ukoliko se odlučite za investiciju HEP ESCO za vas može izraditi Idejni projekt i studiju koja će biti podloga za ishođenje povoljnijih tzv. „zelenih kredita“ u banci, kao i pomoći vam u odabiru opreme i izvođača.

HEP ESCO FINANCIRA IZRADU PROJEKTA

I konačno, ako želite solarnu elektranu po principu „ključ u ruke“ - od prvog koraka izrade studije izvodljivosti do predaje izgrađene elektrane s ugovorenom kupoprodajom električne energije - HEP ESCO može sve napraviti umjesto vas osim financiranja što će, prema najavama, u skoroj budućnosti biti moguće. Naime, ESCO projekti isplaćuju se iz postignutih ušteda ili u ovom slučaju od zarade ostvarene prodajom električne energije po povlaštenoj cijeni.

Kod privatnih osoba HEP ESCO preuzima i financiranje projekta dok za fizičke osobe još pravno nisu razrađeni modeli financiranja, odnosno povrata sredstava takvog kreditiranja. No, ono što HEP ESCO može učiniti na tom području za građane je ishođenje najpovoljnijih kreditnih linija na tržištu koje izravno za vas ugovara s bankom.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa