Jakovčić smatra da SDP preko Kajina želi Istru, a za Kajina je pulska koalicija sramna podjela fotelja

0
Ivan Jakovčić i Damir Kajin
Ivan Jakovčić i Damir Kajin

Nakon višemjesečne svojevrsne političke krize u Istri, novinar Glasa Istre Cristian Bruno Galić suočio je u paralelnom intervju dvojicu nekadašnjih  bliskih suradnika, a danas oštrih oponenata i najbitnijih aktera nove političke slagalice u Istri  – Ivana Jakovčića, predsjednika IDS-a i Damira Kajina, potpredsjednika IDS-a, koji najavljuje nastavak političke karijere u samostalnom aranžmanu, odnosno u društvu skupine mahom bivših IDS-ovaca, okupljenih u takozvanoj Filipinskoj skupini.

Iz paralenog intervjua objavljenog na dvije stranice Glasa Istre, izdvajamo dva pitanja:

* Tko je kriv za ovu situaciju u koaliciji: IDS ili SDP?
KAJIN: Mislite li onaj sramni sporazum o podjeli fotelja u Puli? Pa ne može se voditi politika sjedenja na dvije stolice i varanja svih partnera oko sebe. Takvu politiku završit ćemo u svibnju iduće godine.
JAKOVČIĆ: Jasna mi je vaša provokacija pa ću biti potpuno jasan: Svakome je jasno da SDP želi preko Kajina osvajati Istru. Ali to neće proći. Razumijem želje Milanovića koji već mjesecima traži načina kako osvojiti Pulu, a sad je našao Kajina kao svog igrača. Dragi Zorane i dragi Damire, previše ste se zaigrali! To je moja poruka!

* Hoće li se Istra u budućnosti pripojiti Rijeci?
KAJIN: Ma to su bajke. To je budalaština prvog reda. Istra će biti svoja. Razvijat će se u okvirima svojih kapaciteta, a oni su ogromni.
JAKOVČIĆ: To je svakako plan mnogih, ali neće proći. I u Rijeci ima ogroman broj ljudi koji razumiju da su nova vremena i da je susjedstvo najbolje rješenje. Međutim, očito je iz zagrebačke perspektive ste to drugačije, ali neće proći. Naravno, ima naivaca koji misle da je sve to šala, ali moje iskustvo mi govori da moramo biti iznimno oprezni. O tome su i mnogi politolozi pisali i svi podržavaju regionalni identitet Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa