Ima kravu šampionku: 'Doći ću na sajam i prošetati u odijelu'

0
Mario Gašparini (foto: Agroklub)
Mario Gašparini (foto: Agroklub)

Važan dio Jesenskog bjelovarskog sajma je najveća specijalizirana stočarska priredba u zemlji - Državna stočarska izložba na kojoj se predstavi oko 200-tinjak izlagača s preko 500-tinjak grla različitih konvencionalnih pasmina, te hrvatskih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, piše Agroklub.

Jedan od njih je i Mario Gašparini iz mjesta Fabci kod Višnjana koji je na sajam došao s autohtonim istarskim govedima, točnije kravom Srnejom, volom Piston L2 i bikom. Krava Srneja oko vrata je imala zlatno zvono pa nam je uzgajivač Gašparini objasnio gdje i zašto ga je osvojila.

"Ove godine zadesilo me da dođem na izložbu u Gudovac jer kad je bila izložba rasplodnih grla Istarskog goveda u Višnjanu, moja krava Srneja, koja je sada u 6. godini života, osvojila je prvo mjesto odnosno zlatno zvono, dok je bik osvojio drugo mjesto.

Sve krave na izložbi su bile lipe, komisiji nije bilo lako, al' opet - ima jedna koja je lipša od lipšeg. Komisija gleda ravnu kičma, ravna leđa, noge su joj ravne, rep crn, crno ispod repa, njuškica crna, rogovi su jednaki i simetrično rastu, okvir uha crn, kopita crna i zbog toga je šampionka. Ima zvono svoje koje je dobila za poklon kojeg će nositi cijeli život i meni i mojoj djeci će ostati uspomena", otkrio je Gašparini.

Na sajam dolazi već nekih 15 godina, sa volom koji sluša "samo pod riječ", no njega nažalost više nema: "Ako iduće godine ne pobijedim, svejedno ću doći na sajam makar autobusom kao posjetitelj. Dovest ću i gospođu i prošetati u odijelu", našalio se, donosi Agroklub.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa