HNS traži povećanje plaća za sve prosvjetare

0
Kristina Bulešić i Zvonko Liović
Kristina Bulešić i Zvonko Liović

Županijska organizacija Hrvatske narodne stranke priopćenjem se osvrnula na frontalno uvođenje obrazovne reforme koju je Hrvatska čekala više od dvadeset godina, a koja je ovaj tjedan zaživjela u svim osnovnim i srednjim školama. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, uz političku podršku HNS-a, prva je ministrica koja je reformu dovela u učionice, čime je sinergija politike i struke zapravo donijela povijesni iskorak u Hrvatskoj. Od ovoga tjedna učenici uče po suvremenim kurikulima, nastava je interaktivna, torbe su lakše, a kućni budžet roditelja je rasterećen budući da država financira sve udžbenike i tablete za osnovnoškolce, navode iz istarskog HNS-a.

No, iz HNS-a ističu kako reformski proces nije ni izdaleka okončan, te da ispred njih stoji jasan politički cilj za koji će se boriti i na kojem će inzistirati, a to su veće plaće za sve hrvatske prosvjetare!

„Nakon što je obrazovna reforma postala stvarnost za preko 150.000 učenika osnovnih i srednjih škola, pokrenuli smo novu inicijativu kojom želimo povećati plaće za 68.000 zaposlenih u hrvatskim školama jer smatramo da učiteljice i učitelji, ravnatelji i ravnateljice već dugo vremena imaju premale plaće i krajnje je vrijeme da se ta nepravda prema našim prosvjetarima ispravi! Punom implementacijom obrazovne reforme, prosvjetare očekuje veći opseg posla što smatram da je dodatni argument za povećanje postojećih plaća zaposlenih u školstvu.“, priopćila je Kristina Bulešić, predsjednica pulskog HNS-a, navodeći kako bi prema prijedlogu HNS-a, plaće u prosvjeti trebale rasti već u ovoj godini, s dodatnim povećanjem plaća 2020. godine.

„Obrazovna reforma je zaživjela u svim hrvatskim školama, što je još jedan dokaz da HNS ispunjava svoja obećanja dana građanima. Očekujemo da svi ministri u Vladi podignu reformski tempo po uzoru na HNS-ovu ministricu Blaženku Divjak i ministra Predraga Štromara, te da svi reformski procesi budu jednako uspješni u svrhu ostvarivanja boljeg života naših građana. Inzistiramo na povećanju plaća prosvjetnih djelatnika jer ako sada nije vrijeme da ih se motivira i ispravi nepravda prema njima, onda se pitam kada će biti?“, navodi u priopćenju predsjednik HNS-a Istarske županije Zvonko Liović.

Iz istarskog HNS-a zaključuju u svome priopćenju kako bi se prema njihovom planu plaće zaposlenih u obrazovanju u prosjeku povećale za više stotina kuna na mjesec, a što bi se osjetno odrazilo na kućne budžete svih hrvatskih prosvjetara.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa