Pula čeka novu bolnicu i odluku o zatvaranju rive za promet

0
Riva bi se mogla djelomično ili potpuno zatvoriti za promet
Riva bi se mogla djelomično ili potpuno zatvoriti za promet

Prvih sat vremena sjednice pulskog gradskog vijeća održane 28. studenog obilježila su mnoga pitanja znatiželjnih vijećnika, uglavnom upućena gradonačelniku Miletiću koji je na njih spremno odgovarao.

Marijan Mužinić (IDS – SDP) Miletića je pitao u kojoj je fazi izgradnja nove pulske bolnice i hoće li Ministarstvo preuzeti njezino vodstvo kako je najavljivano. „Grad je dodijelio gradsko zemljište te oslobodio bolnicu od plaćanja svih komunalnih doprinosa. Sve potrebne dozvole smo dobili i sad čekamo suglasnost države za jamstva i odgovor Hrvatske banke za obnovu te slijedi natječaj za izvođača radova“, rekao je Miletić te napomenuo kako bi u idućoj godini trebala početi gradnja nove bolnice koja je, smatra, trenutno najbitnije pitanje i prioritet u Istri.

Miletić: Za dugove bolnice kriv je limit HZZO-a. Ne mogu liječnici 22. u mjesecu, kada premaše limit jednostavno stati s radom

„Za dugove koje bolnica u Puli ima, rekao je Miletić, kriv je limit HZZO-a koji je nedostatan jer ga usluge bolnice znatno premašuju. „To se evidentiralo kao gubitak kojeg bolnica akumulira. Naime, već oko 22. u mjesecu taj se limit premašuje, a liječnici tada ne mogu stati s radom i prestati trošiti potrebne lijekove“, konstatirao je Miletić te pojasnio: „Limit je jednostavno nedostatan za obavljanje djelatnosti stoga pulska bolnica nema zadovoljavajući standard.“

Pulska bolnica u gubitcima zbog limita HZZO-a
Pulska bolnica u gubitcima zbog limita HZZO-a

Radovan Cvek (HSU) od gradonačelnika je htio doznati hoće li se pulska riva po okončanju radova koji su u tijeku, zatvoriti za promet. Miletić je istaknuo je da će se o potpunom ili pak djelomičnom zatvaranju rive odlučiti do kraja godine. „Treba izraditi stručne prometne studije kako bi se vidjelo može li pulski promet dugoročno izdržati ukidanje ove prometne žile kucavice našega grada“, napomenuo je i dodao da su upravo građani predložili da se Pula na taj način vrati moru.

Janko Žužić (HDZ): Građani će, unatoč nalazištu prirodnog plina blizu Pule, suviše dugo biti bez njega

Janko Žužić (HDZ) direktora Plinare Deana Kocijančića pitao je kada će se na plinofikaciji početi raditi i u Valdebeku te na Busoleru koji je, smatra, zapostavljen. „Do ljeta 2014. godine će biti plinoficiran dio grada koji je već imao mrežu gradskog plina, dok bi plinofikacija prigradskih naselja trebala biti gotova u sklopu projekta plinofikacije Vodnjana, Fažane i Ližnjana, koji će započeti 2015. godine“, odgovorio je Kocijančić. Žužić je na to izrazio nezadovoljstvo što će građani unatoč nalazištu prirodnog plina blizu Pule i suviše dugo biti bez njega. Miletić je također nezadovoljan dinamikom radova te je naglasio kako je već apelirao na Plinaru da ubrzaju radove. „Sasvim sigurno neću više tolerirati da naši sugrađani budu neobaviješteni o daljnjoj plinofikaciji“, upozorio je.

Boris Miletić
Boris Miletić

Lovorka Tomičić (HDZ) naglasila je kako gradonačelnik, a ni njegovi zamjenici nisu bili na obljetnici pada Vukovara koja je u Puli obilježava već sedam godina i paljenjem svijeća u Vukovarskoj ulici. „Niste bili ni na proslavi oslobođenja generala. Zašto izbjegavate takva događanja?“, upitala je Tomičić. „Grad je sudjelovao u obnovi Vukovara, s tim gradom imamo odlične odnose, podržavamo udruge proizašle iz Domovinskog rata i ja vam nemam namjeru ni na koji način dokazivati svoje hrvatstvo“, odgovorio joj je Miletić i dodao: „Ne znam koja je vaša insinuacija“. Napomenuo je kako  za obilježavanje pada Vukovara nije bio u Puli. „Imate svoje zamjenike“, kratko je dodala Tomičić koja je, ipak, zadovoljna da Grad razmišlja o otvaranju tzv. socijalne samoposluge.

„Imat ćemo ga iduće godine“, kazao joj je Miletić i naglasio da Grad itekako brine o socijalno ugroženim građanima, a Tomičić je istaknula da je upravo ona godinama upozoravala da je takva samoposluga u Puli neophodna. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Janko Žužić i Lovorka Tomičić
Janko Žužić i Lovorka Tomičić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa