završena tunistra

'Dokazali smo da se u Poreču lovi velika riba i da imamo trofejne ulove'

0
Pobjednička ekipa Axopar (foto: Manuel Paljuh)
Pobjednička ekipa Axopar (foto: Manuel Paljuh)

Hrvatska ekipa „Axopar“ pod vodstvom kapetana Valentina Harašića pobjednik je petog izdanja međunarodnog turnira u lovu na veliku ribu TunIstra - Offshore World Challenge Poreč 2019. Ova ekipa, koju uz kapetana čine Filip Babić, Dimitrii Isakov te Pavel Myakov, u dva ribolovna dana ulovila je tek jednu, no pobjede vrijednu tunu. Riječ je o rekordnoj 198,75 kilograma teškoj i 213 centimetara dugoj tuni, ujedno najvećoj ribi ulovljenoj tijekom svih pet godina turnira. Također, prema riječima glavnog suca turnira Tončija Lukete, riječ je o najvećoj tuni ulovljenoj na svim službenim turnirima u Hrvatskoj tijekom posljednjih osam godina.

„Osjećaj je fenomenalan. Na štapu je bio naš Filip, borio se s njom gotovo dva sata, mi smo ga bodrili i kad smo izvukli tunu, bio je to nezaboravan trenutak“, kazao je Valentin Harašić, kapetan ekipe „Axopar“.

Drugo mjesto pripalo je talijanskoj ekipi „Presidente Mastfish“ i kapetanu Giorgiu Muri. Oni su tijekom dva dana ulovili dvije tune, od kojih su jednu izvukli iz mora, a drugu pustili prema catch&release principu. Treće mjesto pripalo je također talijanskoj ekipi „Fiuri“ koja je pod vodstvom kapetana Fabrizija Mantovana ulovila ukupno četiri tune, od kojih su jednu izvukli, a tri pustili.

Podsjetimo da su se natjecatelji ove godine suočili i s ponešto težim vremenskim uvjetima. Tako se drugog dana turnira prvi put dogodilo da je ribolov morao biti otkazan zbog bure od 30 čvorova koja je onemogućavala ribolovnu aktivnost. No, treći dan sreća se porečkim tunolovcima ponovo osmjehnula. Zabilježen je 21 zagriz mamca, a ulovljeno ukupno 16 riba, od kojih su četiri izvučene na brod. Također, tek drugi put u pet godina ulovljena je lampuga, velika pučinska riba. Ona koju je na svoj brod izvukla talijanska ekipa „Rock Tuna“ težila je deset kilograma. Na ovogodišnjem izdanju najvećeg big game natjecanja na Jadranu u ukupno dva natjecateljska dana nastupilo je pedesetak ekipa koje su ukupno ulovile 30 riba, od kojih je iz mora izvučeno 13. Atraktivno javno vaganje ulova održano je i posljednjeg dana turnira na porečkoj rivi pred brojnim znatiželjnicima, Porečanima i turistima.

„Dokazali smo da se u Poreču lovi velika riba te da imamo trofejne ulove, i to u svjetskim razmjerima. Bez lažne skromnosti možemo reći da smo jedan od najjačih turnira na Mediteranu. Postigli smo to u ovih pet godina i hvala svima koji su nam na tom putu pomogli“, zaključio je Franko Čerin, glavni organizator i predsjednik kluba ŠRK-a Big Game 4Tuna.

Pobjednička ekipa „Axopar“ osvajanjem porečkog turnira kvalificirala se na Svjetsko prvenstvo koje će se u travnju 2020. godine održati u Kostarici. Koncertom legendarnih Pavela i Silentea zatvoren nikad posjećeniji Tunalicious Street Food Festival.

Na porečkoj rivi, osim vaganja i proglašenja pobjednika petog izdanja TunIstre – OWC Poreč 2019, završen je i Tunalicious Street Food Festival. Ova vrhunska gastronomska manifestacija okupila je brojne Porečane i njihove goste te priuštila svakome ponešto. Tik do pozornice posjetitelji su mogli probati delicije od tune poput tuna steaka s emulzijom od limete i maslinovog ulja, ražnjiće od lignji i kozica, bruschette od tune, cubette od tune na salatini, tuna tacose, tuna wrapove, tuna ćevapčiće i mnoge druge ukusne zalogaje. Oni skloniji dobroj kapljici mogli su probati vrhunsko istarsko vino, a ljubitelji gin tonica uživali su u ponudi Gin Bara. 

Tunalicious Street Food Festival zatvorili su legendarni Pavel i Silente koji su okupljene zabavljali do kasnih noćnih sati. Hitovima poput „Junaci Hatzove ulice“, „Poslije nas“, „Terca na tišinu“, „Čudna ili čudesna“ zagrijali su atmosferu na porečkoj rivi. Pjesmom „Morski ljudi, morske žene" završen je još jedan Tunalicious Street Food Festival, a samim time i peto, najbolje do sada, izdanje TunIstre.

Organizatori ovog nezaboravnog tjedna u Poreču su Športski ribolovni klub Big Game 4Tuna, koji stoji iza natjecanja u lovu na veliku ribu, i tvrtka MPG, koja organizira popratne događaje, dok je glavni sponzor najveća hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA U RESTORANU

Do: 30.09.2020.

CEROVLJE, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA U PIZZERIJI

Do: 30.09.2020.

KAROJBA, ISTARSKA ŽUPANIJA

MONTER/KA SUHE GRADNJE (KNAUF)

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA