Gradsko vijeće Pazina: Moliti za generale ili se okrenuti budućnosti i moliti za preživljavanje?

0
Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i HDZ-ov vijećnik Stjepan Gabrić
Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i HDZ-ov vijećnik Stjepan Gabrić

"Smatrate li da je Grad Pazin trebao također organizirati bdijenje i molitve  kao potporu oslobađanju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača", upitao je HDZ-ov vijećnik Stjepan Gabrić  na  sjednici pazinskog gradskog vijeća, održanoj 22. studenog.

Naime, obrazložio je Gabrić, vidjeli smo da su u četvrtak 15. studenog navečer i tijekom noći građani diljem Hrvatske bdjeli i molili za oslobađanje generala te sutradan, u petak 16. studenog, organizirali proslavu povodom njihovog oslobađanja. "Mislite li da je i u Pazinu, od strane gradskih vlasti trebalo napraviti nešto slično", uputio je Gabrić pitanje pazinskom gradonačelniku Renatu Krulčiću.

"Mislim da je bdijenje bilo organizirano od strane određenih udruga i nekih članova vijeća", odgovorio je Krulčić i dodao kako je on kod kuće zapalio svijeću i molio za oslobađanje generala. To je, dodaje Krulčić, ono što je on mogao učiniti te smatra da je isto tako svaki građanin trebao učiniti onoliko koliko je smatrao potrebnim.

"Okrenimo se budućnosti, zaboravimo prošlost, ona pripada nekom drugom, budućnost je pred nama", zaključio je Krulčić svoj odgovor, citirajući upravo riječi generala Gotovine.

Kod ovakvih pitanja i odgovora treba imati na pameti dvije rečenice. Prva je ona koju je, kako piše u Novom listu, izrekao bivši predsjednik Republike Stipe Mesić: "Crkvena bdijenja nisu pomogla u oslobađanju generala. Osim toga, oslobodili su ga Židov, Turčin i protestant, a dva katolika su glasala za kaznu!" 

Druga je rečenica ona koju je napisao Vlado Bulić u svojoj kolumni na portalu net.hr, u tekstu "Baš si nas zajeba, generale", gdje je između ostalog napisao: "Nemoj, generale, da se okrećemo budućnosti, ako Boga znaš!...Krenemo li od šire slike budućnosti, zašutit će svi za deset minuta".

Stoga, osvrćući se, kako na ovakva pitanja, tako i na odgovore, a gledajući prema budućnosti; promatrajući ukupno  stanje u Gradu ,možda bi zapravo bilo potrebno i pametno da organiziramo molitve i bdijenja, ali s potpuno drugačijom nakanom. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa