Istarski HDZ: Diletantski proračun vodi nas u ropstvo i rasulo

0
HDZ: Socijaldemokratska politika SDP-a nestala je u poreznoj represiji
HDZ: Socijaldemokratska politika SDP-a nestala je u poreznoj represiji

Proračun za 2013. vodi nas u ropstvo i rasulo, ali našoj sreći nema kraja jer je premijer obećao kako će slijedeće godine bolje i kvalitetnije pristupiti pripremi proračuna, poruka je to HDZ-a Istarske županije, koja je poslana javnosti sa konferencije za medije koja je održana 28. studenog u Puli.

Iz istarskog HDZ-a poručuju kako je izvanredno stanje, kako premijer voli definirati svoju vladavinu, blaga je kvalifikacija, ali je, kažu, očigledno da se Kukuriku vlada ne zna nositi s tim izvanrednim stanjem.

Naime, u HDZ-u smatraju da je diletantski predstaviti proračun riječima „ukoliko sljedeće godine predlažemo proračun, pristupiti ćemo puno ozbiljnije i drugačije ćemo se pripremiti“, a kako kažu, upravo tako je premijer predstavio proračun.

Rasprava premijera je nedorasla, neozbiljna i svedena na uvrede i diskvalifikacije

Nebrojeno mnogo pitanja se može postaviti nakon takvog predstavljana, ali se može naći jako malo odgovora koji zadovoljavaju građane. Na pitanja, što je do sada radio, gdje su rezultati i što je s planom 21 možemo samo reći kako je evidentno da se nije radilo ništa, kako rezultata nema i kako je Plan 21 obmana glasača, poručuju iz HDZ-a.

Neozbiljna i nedorasla je rasprava premijera koji, kažu, predstavljanje proračuna za 2013. godinu, svodi na osobne uvrede i diskvalifikacije, a zanemaruje strukturne i fiskalne nelogičnosti proračuna. Premijer je skrušeno priznao da su krivo procijenili rast BDP-a, ali nije priznao da to žele pokrpati na leđima građana i to totalno promašenom poreznom politikom.

U HDZ-u smatraju da je potrebno je spomenuti, kako kažu, rašomon kojeg je izazvala najava poreza na nekretnine, koji predstavlja totalno neshvaćanje i ignoriranje vrijednosti koje se stoljećima njeguju na ovim prostorima. Naime, HDZ je mišljenja da se porezom na nekretnine zanemaruje tradicija i specifičnost poimanja pa i imanja nekretnina na ovim prostorima, a s druge se strane nagrađuju banke, potiče se kapital i imovina koji nisu vezani uz nekretnine. Zaključak je kako je socijaldemokratska politika SDP-a jednostavno nestala u poreznoj represiji.

Umjesto savjetnika za investicije, Vlada angažira savjetnike za rasprodaju nacionalnog blaga

BDP pada, deficit raste i to deficit strukturiran u rashodima, a ne u investicijama. To pokazuje da se ne potiče razvoj gospodarstva, nego se proračun bazira na poreznim opterećenjima i vodi se knjigovodstvenom logikom. Deficit se krpa ne samo poreznim opterećenjima već i rasprodajom nacionalnog blaga, mišljenja su u istarskom HDZ-u.

Bilo bi logično, kažu, da Vlada  angažira savjetnike za investicije kako bi razgovarali o napretku i investicijama. No, dolazimo do apsurdne i nelogične činjenice žalosne i sramne za Kukuriku vladu, a to je da plaćaju savjetnike za rasprodaju nacionalnog blaga, pa tako savjetnici za prodaju HPB-a koštati će nas 10 milijuna kuna, a savjetnici za prodaju HAC-a 80 milijuna kuna.

Smatraju kako je jedan od problema taj što Vlada neselektivno provodi čistke u javnim poduzećima, postavlja nekompetentne, ali stranački podobne ljude, koji su jednostavno nesposobni provesti reforme i započeti investicijski ciklus.

Projekti su zaustavljeni samo zato su bili projekti HDZ-a

Isto tako programi koji su bili spremni kao što su to Bolnica u Puli i Brijuni rivijera, zaustavljeni su samo zato jer su to bili projekti HDZ-a. Po takvom principu „prije nas, ništa nije valjalo“ i po principu bivšeg prvog potpredsjednika vlade „poslije mene potop“, ova Vlada nema nikakvih šansi da uspije i pokrene Hrvatsku u pravcu oporavka gospodarstva, smatraju u HDZ-u.

Poseban  naglasak stavljen je na najnovije informacije o odluci  HBOR-a i odbijanju davanja jamstva za 300 milijuna kuna kredita za Pulsku bolnicu. Obećanje ministra zdravstva tako definitivno ne drži vodu i bio je jedan od ispraznog predizbornog kukurikanja, a Istra kako sad stoji, dobiti će betonski kostur jer samo 300 milijuna kuna nije dostatno za finaliziranje projekta Bolnice, poručeno je na konferenciji za medije HDZ-a Istarske županije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa