Sve spremno za punoljetni pulski Sa(n)jam knjige

0
Sajam će prvoga dana biti otvoren za knjigoljupce do 23 sata
Sajam će prvoga dana biti otvoren za knjigoljupce do 23 sata

Ovogodišnji, osamnaesti, punoljetni pulski Sa(n)jam knjige, ove će godine prvi puta u svojoj povijesti imati "noćno otvorenje": vrata će otvoriti u petak, 30. studenog u 18 sati, ispred Doma hrvatskih branitelja.

Svečano otvorenje režira Mauricio Ferlin, glazbu su skladali i izvode Dario Marušić i braća Saša i Goran Farkaš, a osvjetljenje i zvuk u produkciji su Marka Bolkovića. Otvorenju će nazočiti ministrica kulture Republike Hrvatske Andrea Zlatar Violić te njezin pomoćnik Vladimir Stojisavljević, župan Istarske županije Ivan Jakovčić, gradonačelnik Pule Boris Miletić, a direktorica Sajma Magdalena Vodopija predstavit će gošće iz Turske, književnice, novinarke i aktivistice Ayfer Tunç i Ece Temelkuran koje će nazdraviti Sajmu.

Prvog dana Sajma noćna prodaja

Po prvi put dogodit će se i "noćna prodaja"; naime, Sajam će prvoga dana biti otvoren za knjigoljupce do 23 sata. Trajat će tako Sajam u neprestanom maratonu programa (prosječno 7 dnevno) do 9. prosinca.

U sklopu Sajma bit će održana i revija suvremenog turskog filma koju organizira kino Valli. Predstavljanje suvremene turske kinematografije, čiji će uvodničar biti Teofil Pančić, namijenjena je svim ljubiteljima sedme umjetnosti koji će imati priliku vidjeti pet filmova: Semih Kaplanoğlu: Med (ponedjeljak, 3. prosinca, 19 sati), Özer Kiziltan: Takva, Strah od Boga (utorak, 4. prosinca, 19 sati), Tassos Boulmetis: Začiniti život (srijeda, 5. prosinca, 19 sati), Feo Aladag: Strankinja (četvrtak, 6. prosinca, 19 sati) i Nuri Bilge Ceylan: Tri Majmuna (petak, 7. prosinca, 19 sati). Ulaz slobodan!

Popratni programi po cijelome gradu

Ovogodišnji popratni programi Sajma ponovno će se rasprostrijeti po cijelome gradu. Uz dvije scene u Domu hrvatskih branitelja, sajamski programi odvijat će se u Circolu, spomenutom kinu Valli, Galeriji Cvajner, Galeriji Makina, Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca, Rock caffeu i pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici.

U subotu, u Circolu 1. prosinca, s početkom u 19 sati, započinje talijanski program Druga obala / L'altra costa, s hrvatskim prijevodima Claudia Magrisa, na kojem sudjeluju Claudio Magris, Ljiljana Avirović i Silvio Forza. U ponedjeljak, 3. prosinca u Circolu, u 12.30 održat će se Utemeljenje europskog instituta za književno prevođenje te Okrugli stol "Stvaranje knjige: od rukopisa do prijevoda", na kojem sudjeluju Oliviero Ponte di Pino, Magda Olivetti, Giuliano Geri, Ernesto Franco, Vladislav Bajac, Seid Serdarević, Ekrem Čaušević, Nataša Medved, Silvio Forza, kao i gosti pisci Claudio Magris, Luca Doninelli, Giorgio Pressburger, Paolo Rumiz, Miljenko Jergović, a moderatorice su Ljiljana Avirović i Iva Grgić.

Istoga dana, ali s početkom u 20.30, u Circolu se nastavlja program Druga obala / L'altra costa s glazbeno scenskim performansom La cotogna di Istanbul, ballata per tre uomini e una donna, Paola Rumiza.

Srijeda, 5. prosinca nudi nastavak talijanskog programa pa će tako u Circolu, u 12.30 započeti Okrugli stol Neobičan talijanski trolist: Giorgio Pressburger, Luca Doninelli, Enrico Palandri, na kojem sudjeluju pored spomenutih autora prevoditeljica Ljiljana Avirović i urednik izdavačke kuće Edit Silvio Forza.

Kvalitetan sadržaj za djecu koja dolaze u Pulu na Sajam

Projekt Mediteran stanuje u Puli nastavak je projekta Pulski putovi knjige, nastalog prije dvije godine, temeljem partnerske suradnje Sveučilišne knjižnice u Puli sa Sajmom knjiga u Istri. Inicijativna ideja je da se djeci svih uzrasta koja dolaze u posjet Puli za vrijeme održavanja Sajma knjiga, ponudi kvalitetan, osmišljen i edukativan sadržaj. Mediteran stanuje u Puli zbiva se na četiri lokacije: 1. Arheološki muzej – Kad je knjiga bila kamen…Priča o  Puli od prapovijesti do srednjeg vijeka; 2. Sveučilišna knjižnica - Kako knjige čuvaju Pulu  (izložba knjiga o Puli od rukopisa do multimedije... uz projekciju filma Sveučilišna knjižnica: jezgra zavičajne memorije); 3. Povijesni i pomorski muzej – Što je sve nama Pula? Priča o nastanku grada i 4. Mornarička knjižnica – Kad je Pula bila glavna…Program traje 4 sata i uključuje organizirani razgled Sajma knjige. Projekt realiziraju Sveučilišna knjižnica u Puli, Arheološki muzej Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre, uz pomoć Sa(n)jam knjige u Istri i pulskih srednjih škola: Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Tehnička škola Pula, Gimnazija Pula i SMSI Dante Alighieri Pula.

Ono po čemu je pulski Sajam poseban svakako je oblikovanje tiskanih materijala, a ove godine bit će predstavljen katalog kojega je uredio Miodrag Kalčić, a knjiški, vizualni identitet kataloga potpisuje mladi, već nagrađivani pulski dizajner Oleg Šuran.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa