U četvrtak učitelji i nastavnici u štrajku

0
Od ljeta učitelji i nastavnici primaju umanjene plaće
Od ljeta učitelji i nastavnici primaju umanjene plaće

Nakon propalog mirenja Vlade i sindikata, štrajk prosvjetnih radnika, najavljen za četvrtak 29. studenog, više nije upitan. Naime, kako poručuju iz sindikata Preporod, plaća učitelja i nastavnika značajno je smanjena sramotnim Zaključkom Vlade Republike Hrvatske od 19. srpnja. Od ljeta, sada već punih 5 mjeseci, učitelji i nastavnici primaju plaće umanjene za 3, 5, 7 i 9 posto.

Kako Vlada nije pokazala razumijevanja za argumente u pregovorima, jedino što je preostalo sindikatima, kao interesnim skupinama zaposlenika u prosvjeti, bilo je slanje sve snažnijih poruka o potrebi žurnog iznalaženja rješenja. Prosvjed 11. listopada bio je prva takva poruka, najavljeni štrajk za 29. studenoga, slijedeća je takva, još snažnija poruka, poručuju iz Preporoda.

Štrajkat će se također i u istarskim osnovnim i srednjim školama. Prema pretpostavkama, štrajku će se pridružiti velik broj nastavnika i profesora, koji će se u četvrtak u 8 sati okupiti u svojim matičnim školama i izraziti svoje nezadovoljstvo prema potezima Vlade.

U osnovnim će se školama, pogotovo u nižim razredima, organizirati dežurstva, odnosno čuvanje djece kako taj teret ne bi pao na roditelje, a sukladno pravilniku o štrajku svi učitelji i nastavnici biti će na radnom mjestu, ali neće sudjelovati u nastavi, dok će ravnatelji prema mogućnostima organizirati nastavu s onim nastavnicima i učiteljima koji budu željeli raditi. (D.T.)

Plakat sindikata Preporod
Plakat sindikata Preporod


 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa