Pulski SDP: Zaposlenost u Puli porasla četiri posto

0
Vera Radolović i Danijel Ferić
Vera Radolović i Danijel Ferić

Vera Radolović, zamjenica gradonačelnika Pule, komentirala je 27. studenog značaj porezne i fiskalne reforme koje provodi Vlada, a koji u velikoj mjeri imaju utjecaj na proračune jedinice lokalne i regionalne samouprave, pa tako i na onaj pulski. Njezin stranački kolega, Danijel Ferić osvrnuo se na prijedlog proračuna Grada Pule za 2013. godinu i na nedavno objavljen prijedlog zakona na porez na nekretnine, koji će velikim djelom utjecati na proračun Grada u 2013.

Radolović je istaknula 52 milijarde kuna nenaplaćenih poreza i doprinosa što je doprinijelo alarmantnoj nelikvidnosti u javnim financijama te je, smatra, svakako trebalo donijeti niz propisa koje reguliraju to područje, a reflektiraju se, dakako, i na proračune lokalne i regionalne samouprave, ne samo one državne.

Radolović: Oni s manjim primanja dobili su nešto malo više, a oni s većim primanjima moraju platiti malo više

„Najbitnije je bilo promijeniti opći porezni zakon, dakle, donesen je zakon o mjerama naplate poreznog duga. Mi smo se u Gradu Puli nadovezali na ono što je zakonodavac omogućio svim velikim dužnicima kako bi se zaključili sporazumi obročnog plaćanja duga“, rekla je Radolović.

Isto tako, Grad je to zakon primjenio na svoje prihode - zakup javnih prostora i komunalne naknade, da se uz određene uvjete dugovi mogu plaćati obročno kako bi se rasteretila likvidnost i sačuvala radna mjesta. „Tu je, nadalje zakon o izmjenama zakona o porezu na dohodak i zakon o financiranju lokalne samouprave kojim su definirane promjene kao što je učešće gradova u preraspodjeli ukupnog poreza na dohodak gdje je kod nas s dosadašnjih 59,4 posto u ukupnom porezu povećano učešće Grada za 1,5 posto, pa sad iznosi 60,9 posto“, kazala je Radolović.

Vera Radolović
Vera Radolović

„Oni koji su imali manja primanja dobili su nešto malo više, a oni s većim primanjima moraju platiti malo više, što je u redu kada se govori o solidarnosti i pravednosti u raspodjeli poreznih opterećenja u cijelom društvu“, smatra pulska dogradonačelnica.

„Mi, naravno, podržavamo sve to što Vlada čini da bi se dovelo reda u javne financije jer se to, osim na državni proračun, reflektira i na naš gradski proračun. Mi činimo sve da i sami povećamo efikasnost naplate da i ono što je polučilo rezultate, uz efikasniju naplatu, primijenimo i nadalje“, veli Radolović.

Usporedila je podatke od 30. rujna ove godine s istim datumom 2011. „Prihod proračuna Grada Pule s osnova poreza i prireza na dohodak u prošloj godini na taj datum je iznosio 76 milijuna i 374 tisuća kuna, a u ovoj godini 86 milijuna i 700 tisuća. Kada gledamo opće stanje u državi i opću gospodarsku krizu, to izgleda pomalo paradoksalno - da imamo povećanje od 13,54 posto, ali uistinu ga imamo i meni je drago da je tako“, izjavila je.

Pojasnila je kako to znači veću mogućnost financiranja i za vrtiće, škole, sport i kulturu, sve što jednom gradu treba, posebno jer je porezni prihod jedan prihod kojim je lako upravljati, on je, kako je rekla, namjenski.

„Vjerujem da je tome doprinijela kombinacija pozitivnog utjecaja i povećanja udjela Grada Pule u raspodjeli poreza na dohodak za dodatni 1,5 posto, povećanje učinkovitosti naplate i postroženost da se kod isplate plaća istovremeno mora isplaćivati i dug prema državi i lokalnoj zajednici“, veli Radolović.

Istaknula je kako je u Gradu Puli 30. rujna 2011. bilo 2358 nezaposlenih, a 30. rujna 2012., 2464, što je povećanje za 4,5 posto. „Kad gledamo da je kriza, to je logično. Međutim, istovremeno, ukupna zaposlenost u Puli od 31. prosinca 2011. brojala je 31884 osoba, a 30. rujna ove godine 32983, što je povećanje za 3,45 posto.

Ferić: Ono za što smo se zauzeli, neovisno o visini proračuna, jest da trošimo onoliko koliko prihodujemo
 

Ferić je izrazio zadovoljstvo dobrim punjenjem proračuna te se osvrnuo na donošenje gradskog proračuna za 2013. godinu: „Planiran je u iznosu od 371,5 milijuna kuna, a nominalno je veći za 1,5 posto u odnosu na proračun Grada Pule za 2012. Onaj rebalansirani proračun koji će se umanjit za 5,8 posto, iznosit će 345,6 milijuna kuna.    

„Proračun Grada Pule je proračun koji se donosi u izbornoj godini. Analizirajući ga, rekao bi da je ambiciozan, isto tako i da je moguće ostvariti ga. Ako se bude punio dinamikom kao što se ove godine punio, mislim da ga je moguće ostvariti, ali isto tako, treba reći da će to najvećim djelom ovisiti o prodaji zemljišta“, smatra Ferić.

„Ono za što smo se zauzeli, neovisno o visini proračuna jest da trošimo onoliko koliko prihodujemo. To znači ako se budu promatrali prihodi i proračun se ne bude punio predviđenim tempom i dinamikom, da se u skladu s tim planiraju i rashodi. Ja bi rekao da je to na jednoj racionalnoj i razumnoj razini kako se ne bi stvarao deficit“, izjavio je Ferić.

Grad Pula je, rekao je, 2010. godine imao 18 milijuna kuna minusa, koji je u 2011. smanjen za šest milijuna kuna. Kako je proračun ove godine u plusu za 12 milijuna kuna, dug bi, mišljenja je Ferić, ove ili druge godine mogao biti pokriven.

Kao SDP-u bitno im je da se zadrže socijalna prava na dosegnutoj razini koja su prilično visoka za hrvatske okvire, a nastavit će se, kazao je Ferić javni radovi, na kanalizaciji, plinofikaciji Pule te drugim aktivnostima predviđenenim proračunom za koji će oni sutra, 27. studenog na sjednici gradskog vijeća, glasati.

Kako je prema Feriću, sadašnji sustav komunalne naknade nepravedan jer ovisi isključivo o veličini stana, a ne i njegovoj vrijednosti, smatra kako je Zakon za nekretnine pozitivan prijedlog. „Ako si netko može priuštiti stan od 3000 eura po kvadratu zasluženo treba platiti više od onoga koji kupuje istu kvadraturu po 1000 eura“, rekao je. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Danijel Ferić
Danijel Ferić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa