Područna vatrogasna zajednica Umag među najboljima u Hrvatskoj

1

U prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Umag 22. kolovoza su predstavljene brojne aktivnosti na području sustava zaštite od požara te nova vozila i oprema Područne vatrogasne zajednice Umag.

Područna vatrogasna zajednica Umag osnovana je 2000. godine s ciljem unapređenja sustava zaštite od požara i vatrogastva i najviši je oblik organiziranosti vatrogastva na području Gradova Umag, Buje i Novigrad te Općina Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj.

"PVZ Umag u potpunosti je svjesna svih rizika koje sa sobom donose klimatske promjene, jer smo nažalost i na našem području osjetili posljedice istih (olujni vjetar, poplave, tuča, suša i dr.), zbog čega je odlučeno više truda i financijskih sredstava uložiti u razvoj operativnih snaga vatrogastva, kao temeljnih operativnih snaga sustava civilne zaštite. Pored spomenutih elementarnih nepogoda, požara objekata i požara otvorenog prostora, iz godine u godinu u porastu je broj tehničkih intervencija raznih vrsta (prometne nezgode, opasnosti od stršljena i sl.) zbog čega je bilo potrebno uložiti u osposobljavanje i opremanje naših vatrogasaca (profesionalnih i dobrovoljnih). Kako bismo išli u korak s vremenom, odnosno novim izazovima s kojima se suočavamo, samo u posljednje dvije godine nabavili smo sredstva i opremu najviše kvalitete", rečeno je na konferenciji za novinare.

Prvi u Hrvatskoj nabavili vozilo-autocisternu

Kao prvi u Hrvatskoj, nabavili su vozilo-autocisternu vrijednosti 1.800.000,00 kn koja služi za prijevoz pitke vode i vode, a opremljena je dodatnom opremom u vrijednosti 100.000,00 kn - ljestve sastavljače, uređaj za nad tlačno ventiliranje prostorija, cijevi i košare za transport, komplet vatrogasne armature (mlaznice, razdjelnice, hidrantski nastavci, ključevi), izolacijski aparati, aparati za početno gašenje, mehaničarski i dimnjačarski alat te motorne pile.

Umag je odnedavno bogatiji i za Ford Ranger, pick up, nadograđen s aluminijskom konstrukcijom, vrijednosti  320.000,00 kn, koje služi kao malo tehničko vozilo te je opremljeno akumulatorskim alatom za tehničke intervencije u prometu, nosilima i daskama za imobilizaciju unesrećenih osoba, sustavom zračnih jastuka za podizanje tereta i kompletom za stabilizaciju vozila, kao i raznim baterijskim alatom i termo kamerom. Nadalje, nabavljeno je i terensko vozilo Toyota Land Cruiser, u vrijednosti od 505.000,00 kn, koje služi kod intervencija traganja i spašavanja. Ujedno, tu je i Ford Ranger, pick up, opremljen sa modulom za gašenje požara u vrijednosti  330.000,00 kn.

Ulaganja su obuhvatila i nabavu osobne zaštitne opreme u vrijednosti 500.000,00 kn (kacige za strukturne požare, kacige za šumske požare, interventna odijela za strukturne požare, odijela za šumske požare, odijela za potrage), razne opreme kao što su pile, pumpe, puhalice, reflektori, uređaji za mjerenje koncentracije plinova i para, uređaj za nad tlačno ventiliranje, uređaji za komunikaciju i dr., u vrijednosti od cca 200.000,00 kn, servis auto-ljestvi u vrijednosti od 800.000,00 kuna, jastuk za spašavanje sa visina do 25 m, vrijednosti 100.000,00 kn, te je na veliko oduševljenje djelatnika i građana u vatrogasnu obitelj stigao i potražni pas Brixi.

"Ako imamo u vidu vrijednost naprijed navedenih vozila i opremu, razvidno je da je PVZ Umag za razvoj vatrogastva u posljednje dvije godine uložila preko 5.000.000,00 kn. Naravno da nije iscrpljen konačan popis uloženog truda i financijskih sredstava, jer su navedena samo sredstva i oprema veće vrijednosti, ali da bi sve to funkcioniralo potrebno je redovito održavati i servisirati ovu inače skupu opremu i sredstva", kazali su predstavnici PVZ Umag.

Značajna ulaganja u stručno usavršavanje

U PVZ-u su svjesni da je čovjek, odnosno vatrogasac, okosnica i najvažniji dio sustava zbog čega se ulažu značajna sredstva u stalno stručno usavršavanje i osposobljavanje kako profesionalnih tako i dobrovoljnih vatrogasaca, za plaće iznad minimalnog financijskog standarda kao i pomlađivanje javne vatrogasne postrojbe. Tako su gradovi i općine u ovoj, 2019. godini, za rad JVP Umag u svojim proračunima osigurali dodatnih 2.336.500,00 kn iznad minimalnog financijskog standarda, koji iznosi 4.284.905,00 kn.   Valja napomenuti da su upravo u tijeku kolektivni pregovori sa sindikatom, u kojima će naši Gradovi i Općine razmotriti mogućnosti povećanja plaća i ostalih materijalnih prava radnika JVP Umag od iduće godine.

Naprijed spomenuta ulaganja u sredstva, opremu i ljudske potencijale odnose se uglavnom na JVP Umag, međutim PVZ Umag jednaku pažnju posvećuje i DVD-ima. Tako se 55% od ukupnih financijskih sredstava koja za rad PVZ-a izdvajaju gradovi i općine uplaćuje na račun svakog pojedinog DVD-a, koji zatim samostalno odlučuju o nabavi potrebnih sredstava i opreme. Namjera nam je u što skorije vrijeme poboljšati prostorne i druge uvjete rada DVD-a, jer bi se samim tim poboljšali uvjeti za dislocirani rad JVP-a tijekom cijele godine, a sve u cilju ravnomjernog pokrivanja zone odgovornosti PVZ-a, skraćivanja vremena potrebnog za intervenciju i preventivnog djelovanja.

Ma koliko bili kadrovski i materijalno opremljeni sami vatrogasci nisu dovoljni za sprečavanje i otklanjanje opasnosti od velikih požara otvorenog prostora i drugih mogućih ugroza, nego nam je u tome potrebna pomoć i suradnja svih građana. Zato apeliraju na odgovorno ponašanje, prije svega izbjegavanje paljenja otvorene vatre, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, prethodnom ishođenju dozvole za spaljivanje korova i slično u vremenu izvan požarne sezone i izbjegavanje svih drugih postupaka i ponašanja koji mogu dovesti do ugrožavanja ljudi, životinja i imovine u većem opsegu te pravovremenu dojavu o svim mogućim ugrozama na broj 193, ili na jedinstveni europski broj 112.

"Moramo primijetiti da i sami građani sve više uviđaju potrebu provedbe protupožarnih mjera čemu svjedoči veliki broj zahtjeva za izdavanje dozvola za paljenje vatre na otvorenom, kojih se izda oko 3.000 godišnje", kazali su.

Suradnja s Hrvatskim šumama

Djelatnici JVP Umag redovito obilaze gospodarske subjekte koji se bave djelatnostima vezanima za povećani rizik od požara i eksplozije, upoznaju se s radnim i tehnološkim procesima u njihovim objektima, a sve su češći pozivi na suradnju od strane pojedinih gospodarskih subjekata, za organizacijom zajedničkih vježbi i slično.

Posebno dobru suradnju PVZ ostvaruje s Hrvatskim šumama, i to u dijelu međusobnog obavještavanja, probijanja i izgradnje šumskih protupožarnih  prosjeka i njihovom održavanju te zajedničkim akcijama na sanaciji nelegalnih odlagališta otpada. Tako su HŠ u zadnje dvije godine na području Kanegre izradile nove, kvalitetne protupožarne prosjeke te pomladile šume. Grad Umag je uredio nove protupožarne prosjeke Sv. Nikola-Vilanija, Vilanija-Lokvini, Vilanija kamenolom, na području Oprtlja probijeni su novi putevi-prosjeci Gradinje-Sv. Lucija, Čepić-Škarlići. Prevenciji požara pomažu osmatračnice HŠ na Markovcu i Sv. Juraju.

Iz svega navedenog evidentno je da PVZ sa svoje strane ulaže maksimalne napore u otklanjanju uzroka, obuci i opremanju snaga za brz i učinkovit odgovor na moguće ugroze, ali nam je u tome potrebna vaša pomoć."Zato pozivamo sve naše sugrađane da se pridruže ovom plemenitom i društveno korisnom pozivu učlanjenjem u jedno od naših dobrovoljnih vatrogasnih društava te da daju svoj doprinos u provedbi preventivnih aktivnosti", rekli su u PVZ-u.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa