U srijedu druga tematska sjednica Gradskog vijeća Pule o Uljaniku

0
Grad Pula poziva Vladu da podrži Stečajni plan i nastavak proizvodnje u Uljaniku
Grad Pula poziva Vladu da podrži Stečajni plan i nastavak proizvodnje u Uljaniku

Uzimajući u obzir aktualnu situaciju u Uljaniku te činjenicu da se u rujnu očekuju ispitna odnosno izvještajna ročišta na trgovačkom sudu u Pazinu, u srijedu 28. kolovoza 2019. godine s početkom u 10 sati, u prostorijama pulske Komunalne palače održat će se druga tematska sjednica Gradskog vijeća Grada Pule s ciljem pružanja podrške radnicima i nastavku brodograđevne djelatnosti Uljanika. Zbog iznimnog značaja koji Uljanik predstavlja za cjelokupno gospodarstvo Pule te njegove građane, poziv za sjednicu upućen je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Adreju Plenkoviću, potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću, ministru gospodarstva Darku Horvatu i stečajnom upravitelju Uljanik d.d. u stečaju Damiru Majstoroviću.  

Iako Grad Pula kao jedinica lokalne samouprave nema izravnih nadležnosti odlučivati o nastavku rada Uljanika, kontinuirano prati razvoj situacije oko Uljanika te u interesu opstojnosti brodogradnje u Puli, u razmaku manjem od godine dana, organizira drugu tematsku sjednicu kojoj je cilj jasno iskazati podršku Grada Pule donošenju Stečajnog plana za nastavak djelatnosti brodogradilišta Uljanik.

Republika Hrvatska najveći je pojedinačni vjerovnik Uljanika stoga Grad Pula poziva Vladu da podrži Stečajni plan i nastavak proizvodnje u Uljaniku.

Podsjetimo da su Grad Pula  i Istarska županija, s ciljem iznošenja jasnog i nedvosmislenog stava o potrebi očuvanja brodogradnje i radnih mjesta u brodogradnji, na prvoj tematskoj sjednici o Uljaniku održanoj 11. rujna prošle godine, usvojili Deklaraciju o Uljaniku. Nadalje, Grad Pula je prostornim planom jasno definirao da je područje Uljanika predviđeno isključivo za brodograđevnu djelatnost te je, kad je bilo najteže, na brojne načine pomagao brodogradilištu i njegovim radnicima.

Još prije 20-ak godina Grad Pula je prebio tadašnja dugovanja Uljanika u iznosu od 65 milijuna kuna i time osigurao nastavak proizvodnje, a i danas iznalazi razne načine kako bi konkretnim mjerama pružila potporu bivšim radnicima Uljanik Grupe. Tako je organiziran poseban Tim za pomoć svim radnicima Uljanika koji ih informira o mogućnostima njihovog daljnjeg zapošljavanja, tu je Sajam poslova, a među bespovratnim sredstvima za poduzetnike koje Pula nudi ima i onih za sva novoosnovana poduzeća, za zapošljavanje novih radnika te samozapošljavanje. Grad pruža i jednokratne novčane pomoći, pomoći za podmirenje troškova stanovanja, subvencije nabavke školskih udžbenika i niz drugih mjera, a omogućena je i odgoda plaćanja, odnosno obročna otplata duga za pojedine komunalne usluge poput plina, vode, prikupljanja otpada, komunalne naknade, usluge dječjih vrtića, školske marende i produženog boravka. Osim toga Grad Pula je donio odluku kojom će podmiriti dugovanja svim bivšim radnicima Uljanik Grupe s prijavljenim prebivalištem u Puli, koji po osnovi troškova marende, prijevoza i neplaćenog smještaja imaju otvorena dugovanja prema Uljanik Standardu.

Prijenos uživo tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Pule bit će moguće pratiti putem službenih web stranica Grada Pule www.pula.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa