odana počast žrtvama Vargarole

Jesu li mine samoaktivirane ili je to bio teroristički čin?

0

Prošlo je točno 73 godine od eksplozije na Vergaroli u Puli 1946. godine. Taj tragični dan 18. kolovoza1946. je 28 ogromnih podvodnih mina, koje su sadržavale 9 tona eksploziva, eksplodiralo u vodama krcate plaže na Vergaroli u Puli. Uzrokovale su smrt 116 i ranjavanje 216 ljudi. Brojni izvori otkrivaju različite podatke o krivcima i brojem stradalih. 

Povodom obilježavanja 73. obljetnice eksplozije na Vergaroli (Vergaroli), kada je poginuo velik broj nevinih Puljana, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Pule te predstavnici Grada Pula položili su danas vijence na spomen-obilježje kod pulske Katedrale.

Tom su prilikom pročelnik Ureda Grada Pule, Aleksandra Matić zajedno s predstavnicima Zajednice Talijana Pula, položili vijenac na spomen obilježje žrtvama Vergarole.

Uz predstavnike Grada Pule ceremoniji su prisustvovali i predstavnici pulske Zajednice Talijana, konzulata Republike Italije, Slobodne Općine Pula u azilu te članovi obitelji žrtava. Odavanje počasti žrtvama započelo je, kao i ranijih godina, svetom misom u pulskoj Katedrali.

Podsjetimo, prije točno 73. godinu, 18. kolovoza 1946. godine u 14.10 sati, na tadašnjem popularnom gradskom kupalištu Vergaroli došlo je do eksplozije protu-brodske mine. Prema službenim podacima poginulo je 116 osoba, mahom žena i djece, ali dvadesetak tijela nije bilo moguće identificirati, pa ih je možda bilo i više, a ranjeno je 216 osoba. Nemili se događaj dogodio u nedjelju, kada je područje (koje se smatralo omiljenim okupljalištem pulskih Talijana) bilo puno kupača i izletnika koji su s toga položaja pratili regatu pulskoga veslačkoga kluba Pietas Julia, a koja je bila nastavak proslave blagdana Velike Gospe.

Iako su mine trebale biti bez detonatora, one su na nerazjašnjen način eksplodirale, a eksplozija oko šest tona eksploziva bila je razorna i užasnih posljedica. O uzroku eksplozije postoje dvije teorije - jedna je samoaktiviranje, a druga eksploziju tumači kao namjeran čin. Iako su savezničke vojne vlasti provele istragu, a navodno su otkriveni tragovi naprava za aktiviranje mina (prema nekim mišljenjima, nisu sve mine bile deaktivirane), nije otkriveno ništa konkretno što bi upućivalo na moguće počinitelje.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KUHAR/ICA

Do: 29.02.2020.

BANJOLE, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/ICA

Do: 29.02.2020.

BANJOLE, ISTARSKA ŽUPANIJA

INSTALATER/INSTALATERKA GRIJANJA I KLIMATIZACIJE

Do: 12.03.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

RADNIK / ICA NA ROŠTILJU

Do: 15.04.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA