Koromačno

Brza sanacija uljnih mrlja, načelnica Paliska traži zaštitne brane

0
Mladen Utković, Alenka Smoković, Glorija Paliska i Virna Višković Agušaj
Mladen Utković, Alenka Smoković, Glorija Paliska i Virna Višković Agušaj

Mrlje od ulja koje su se pojavile na moru brzo su sanirane zahvaljujući promptnoj reakciji mještana Koromačna, ali i radnika iz tvornice Holcim. Prema dostupnim informacijama, mrlja potječe od hidrauličkog ulja koje je procurilo iz broda koji je čekao utovar cementa.

Mjesto onečišćenja danas je posjetila i načelnica Općine Raša Glorija Paliska u društvu Virne Višković-Agušaj, predsjednice uprave Holcima, njezine kolegice Alenke Smoković te lučkog kapetana Mladena Utkovića.

„Pohvalna je brza reakcija i mještana i Holcima, no jasno je kako treba okoliš i ljudsko zdravlje dodatno zaštititi od ovakvih ekoloških incidenata. Mi se zalažemo za visoke ekološke standarde prvenstveno radi stanovništva, iako Koromačno razvija i turističku djelatnost. Tim više moramo čuvati okoliš i tražit ćemo od tvornice da uvede obavezno opasivanje svakog broda posebnom zaštitnom branom. Ujedno, očekujem i od tvornice da u luci posebne namjene Koromačno poboljša uvjete koji štite prirodu i okoliš”, poručila je načelnica Paliska.

Dodala je kako je Općina Raša odmah naručila uzorkovanje mora na četiri lokacije, koje su dežurne službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije obavile danas, a već sutra slijedi i redovno uzorkovanje mora.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa