Zoran Milosavljević kameru i pivnicu zamijenio taksijem u Dublinu

0
Zoran Milosavljević (foto: Deutsche Welle)
Zoran Milosavljević (foto: Deutsche Welle)

Dok ljeti u Pulu dolaze raditi taksisti iz gotovo svih krajeva Hrvatske, jedan Puljanin (porijeklom iz Labina) od početka godine taksira u glavnom gradu Irske. Na taj životni preokret se odlučio Zoran Milosavljević kojeg se u Istri mnogi sjećaju kao producenta popularne TV emisije Moja Istra, ali i po pivnici, koju je vodio, u kojoj je bila najveća ponuda svjetskih piva u ovom kraju, piše Deutsche Welle.

Što ga je nagnalo da sve to napusti i odluči započeti od nule u Dublinu? Milosavljević kaže da je odlaskom u Irsku želio sanirati financijske probleme u koje je upao kao poduzetnik. "Kad sam stigao u Irsku radio sam što god se moglo raditi, paralelno sam gurao tri posla. Razmišljao sam koji smjer odabrati da budem fleksibilan s odlascima k svojima u Hrvatsku i da mogu pratiti svoje goruće obveze. Uvelike mi je u tome pomogao jedan dugogodišnji prijatelj koji mi je sugerirao da probam s taksijem. I tako sam krenuo u tom pravcu", započeo je svoju životnu priču Puljanin s privremenom adresom u Dublinu.

Je li zarada tamo puno veća da se zbog toga odlučio odseliti? Odgovara da u Dublinu ima jako puno taksista, ali ima posla za sve tijekom čitave godine jer kod putnika postoji navika vožnje taksijima zbog lošeg javnog prijevoza. "Taksist može organizirati svoje vrijeme i ukoliko želi, tada ima prilike zaraditi puno više. Da se može s nekoliko vožnji zaraditi i otići spavati - to je mit. Onaj tko želi zaraditi mora biti spreman raditi prosječno 12 sati, noćima, nedjeljama i praznicima. I tek se onda može biti zadovoljan zaradom", otkriva nam Milosavljević.

Dodaje kako postoji stalna potreba za novim taksistima što pokazuje podatak da je prošle godine lokalna uprava oglasila nedostatak 1.600 taksista u Dublinu. Naglašava da su ljudi zainteresirani za ovaj posao zbog novca, ali budući da radno zakonodavstvo omogućuje da rade više poslova - nekima je to samo povremeni posao čime obogaćuju kućni budžet.

Upitali smo ga pod kojim uvjetom bi se vratio raditi u Hrvatsku. Odgovara da bi to već sutra učinio kada bi mogao zaraditi samo pola novca koji može zaraditi u Irskoj, ali i da se ne mora nužno baviti privatnim poduzetništvom, piše Deutsche Welle.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa