ENIO ZUBIN

'Hitna ovdje ne dolazi jer nitko nikad nije bolestan'

0

- Tu vam hitna pomoć nikada ne dolazi, nitko nije bolestan - našalio se istarski maslinar Enio Zubin, pokazujući na, kako kaže, “sveto trojstvo” - grančice masline, smokve i vinove loze koje drži na posebnom mjestu u svojemu dvorištu, piše Jutarnji.

Nalazimo se na najvišoj točki grada Umaga, u mjestu Buščini, gdje stojimo na pretežno krškom terenu prekrivenom crvenom zemljom. Tu je obiteljska kuća Enija Zubina, a njegova tri maslinika smještena su na lokacijama u blizini. Tako njegove masline rastu na crvenoj, crnoj i bijeloj zemlji, a monosortna su mu ulja Bjelica, Črnica i Buža te Selection, koji nastaje od 20-ak sorti maslina, prepoznata u svijetu. Godine 2018. bočica njegova ekstradjevičanskog ulja Oio de Buščina uvrštena je među dvadeset najboljih na svijetu, i to u prestižnom vodiču Flos Olei, kojim se služi svaki chef i kupac koji želi imati uvid u najbolje svjetske namirnice.

Vratimo li se malo u prošlost, pronaći ćemo još jednu važnu titulu, jer Zubin je bio svjetski prvak s Črnicom, uljem srednje pikantnosti, u 2015. godini. - I Dalmatinci su prepoznali moju priču, kao i maslinari iz južne Istre. I s njima postoji jedna konfrontacija, jer i oni misle da su najbolji, kao i mi sa sjevera. U Medulinu imamo svake godine natjecanje istarskih maslinara i južnjaci su mi također dali nedavno nagradu, a i neki od njih su svjetski nagrađivani. Evo, vidite diplomu, nije važno biti prvi u svijetu, važno je biti prvi u selu - govori Zubin smijući se, pa nastavlja:

- Dalmatinci od mene nabavljaju kalendare. Ja sam inače grafičar po struci, to je moja stara strast, pa izrađujem kalendare gdje za svaki mjesec dajem upute o tome kako tretirati stabla i maslinu- pojašnjava maslinar. Način kako se odnosi prema svojim stablima očekivano je poseban. Zubin u svoja tri maslinika održava oko 40 hektara zemlje s desetak tisuća stabala, koje hrani ekološkim gnojivom što sadrži i morske alge, skupljene na istarskoj obali od Savudrije do Novigrada, piše Jutarnji.

Maslina je prava obiteljska tradicija, kao i vino - i Zubin, naime, proizvodi svoju malvaziju i teran.  Kušali smo Zubinovo ulje, i to baš monosortnu Črnicu koju je prestižni vodič Flos Olei uvrstio među najbolja svjetska ekstradjevičanska ulja. Izvanredno je to, bogato ulje izražene pikantnosti, gorčine, ali i slatkog okusa. Snažno miriše na plod masline, a Zubin govori kako se odlično sljubljuje s tunom, palamidom, plavom ribom na žaru i hobotnicom ispod peke, ali i s guščjom jetrom te salatom od tune i graha.  - Zdravlje nam je jako važno. Ja svako jutro zube perem maslinovim uljem i popijem čašicu ulja. Želimo ponuditi zdravlje i to se osjeti u mom ulju - zaključio je, javlja Jutarnji.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa