U TZ-u bacio sliku kuće na stol: 'Ja sam je izgradio, sad je ti puni'

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Svakakvim su poslom ljudi ulazili u ured direktora jedne turističke zajednice u Istri, ali odlučni muškarac koji mu je s vrata na stol bacio fotografije kuće s bazenom ostavio ga je bez riječi. – Evo, ja sam je izgradio, sad je ti puni! – iznio je sredovječni posjetitelj svoj zahtjev šefu TZ–a. Novopečeni istarski iznajmljivač samo je jedan među tisućama koji se zadnjih godina laćaju tog posla s velikim očekivanjima, ali s malo znanja tko bi i kako trebao puniti njihove apartmane, piše Večernji.

Samo je ove godine 27.553 više ležaja u obiteljskom smještaju nego lani i, dok hoteli goste dočekuju sa 175.423 kreveta, u smještaju “zimmer frei” čak ih je 620.000. Privatni smještaj postao je najveća konkurencija, a u nestabilnoj sezoni poput ove i jedna od najranjivijih karika. Promjenjiva potražnja, koja je u prva dva tjedna srpnja donijela petpostotni minus u odnosu na lani, najviše pogađa privatni smještaj. Sve više iznajmljivača poseže za jedinim što preostaje u zadnji trenutak: sniženjima. Iako nije samo zimmer frei zadnjih godina postao skup.

– Nijemci nisu raspoloženi za putovanja kao lani. U Španjolskoj su mjestimice očajni koliki im je podbačaj iz Njemačke. Što se Hrvatske tiče, neće biti velikih iznenađenja, bez obzira na dosadašnji minus. U južnim njemačkim pokrajinama nastava još traje i masovno se na ljetovanje kreće tek 27. srpnja. Dva tjedna nakon toga preklapaju se praznici u cijeloj Njemačkoj, tada slijedi najveći val putovanja i bit će jasno koliko su nam Nijemci ostali vjerni – kaže Selimir Ognjenović iz ID Riva toursa, gdje imaju isti broj putnika iz Njemačke u Hrvatsku kao lani, ali uz mnogo više truda, javlja Večernji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa