Okrugli stol: Na izbornim listama bi trebalo biti barem 40 posto žena

0
Ružica Mitrović Maurović, Branka Žužić i Tedi Chiavalon
Ružica Mitrović Maurović, Branka Žužić i Tedi Chiavalon

Od 127 gradonačelnika hrvatskih gradova, tek je šest žena na toj funkciji, a samo je jedna županica u državi. U Hrvatskoj je 21 načelnica, a u Istri samo jedna žena na funkciji načelnice, općine Fažana. No Istra se može pohvaliti da, uz Zagreb, ima najviše vijećnica u Hrvatskoj.

Podaci su to koji su se mogli čuti 22. studenog na okruglom stolu u Puli koji su, povodom idućih lokalnih izbora organizirali Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Istarske županije, Pula. Tema je bila „Uravnotežimo se, najmanje 40 posto žena na izbornim listama“, a o njoj su govorili političari i političarke iz Istarske županije te ravnateljica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova, Helena Štimac Radin.

Okrugli stol modelirale su članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije, Branka Žužić i Ružica Mitrović Maurović, a govora je, između ostalog, bilo o tome na koji način uključiti žene u političko odlučivanje i što poduzeti u tom pogledu. Iako je na snazi zakon po kojem bi u stranci trebalo biti 40 posto žena, u protivnom slijede sankcije, Štimac Radin izjavila je kako će se sankcije tj. novčane kazne provoditi tek 2015. godine za parlamentarnih izbora.

„Obaveza stranaka je da poštuju zakon bez obzira na sankcije koje će tek uslijediti. No tada će se i stranke zasigurno potruditi da ga poštuju“, rekla je Štimac Radin. Žužić je napomenula kako se time odgađa „šansa jednakih šansi za ravnopravnost spolova“.

 „Iako se stvari kreću na bolje, žene treba motivirati da ističu svoje kandidature“, veli Štimac Radin te napominje da će neke stranke radije platiti kaznu nego imati 40 posto žena u stranci.

Glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon, rekao je kako IDS ima 30 posto žena. „Od 5500 članova u dvije županije, 1650 je žena. Problem su male sredine poput Cerovlja, Sv. Petra i Kastva jer ondje žene ne djeluju, ne žele se eksponirati“, rekao je i napomenuo kako ne bi radije plaćali kazne, već bi radije imali i 60 posto žena u strani ukoliko bi bilo kandidatkinja.

„Problem je što su naše članice nedovoljno eksponirane i agresivne, pa ih često moramo poticati da koriste svoja prava u čemu im, mislim, svi skupa zajedničkim resursima trebamo pomoći jer imamo isti cilj“, izjavio je Chiavalon. Istaknuo je kako je u Istarskoj županiji od 11 pročelnika, šest nježnijega spola.

Uz IDS, na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici HNS-a Alen Damijanić, HDZ-a, Zrinko Kajfeš, Laburist Damir Ilić i predsjednik Zelene stranke Josip Anton Rupnik. Zanimljivo je da se nitko iz SDP-a i Ladonje nije pojavio na okruglom stolu, kao ni Ada Damjanac, jedina načelnica u Istri. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Alen Damijanić, Zrinko Kajfeš i Damir Ilić
Alen Damijanić, Zrinko Kajfeš i Damir Ilić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa