Flego podržao novu šeficu Komisije von der Leyen

0
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen nova je predsjednica Europske komisije. Unatoč neizvjesnim izborima, von der Leyen je na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu uspjela dobiti većinsku podršku na tajnom glasovanju europarlamentaraca i tako postala prva žena na čelu Europske komisije u povijesti EU-a. S 383 glasova „za“, 327 glasova „protiv“ te 22 suzdržanih, Njemica von der Leyen premašila je potrebnu većinu za svega 9 glasova te zasjela na čelo Komisije narednih pet godina.

Zastupnik IDS-a u EP-u Valter Flego i sam je podržao von der Leyen, kao i gotovo svi zastupnici iz njegove političke grupacije Renew Europe, te joj čestitao na izboru istaknuvši:

- Puno je stvari u EU koje treba promijeniti i obnoviti, otuda i naziv „Renew Europe“ liberalne grupacije. To je upravo ono što od von der Leyen očekujem – niz promjena i programa koji će obnoviti Europsku uniju, približiti je građanima i povećati efikasnost njezinog angažmana u ključnim pitanjima.

- Podržao sam von der Leyen prije svega jer sam u prošlotjednom razgovoru s njom dobio garanciju da će biti naš snažan saveznik po pitanju ulaska Hrvatske u Schengen! A to je prioritet!, naglasio je Flego te nastavio:

- Nadalje, von der Leyen stavlja velik naglasak na problem klimatskih promjena te zelene politike. Kako je sama kazala, već ove godine predložit će Zeleni sporazum u svrhu smanjenja emisije stakleničkih plinova, a planira uvesti i granični porez na ugljik.

- Ono što je iznimno bitno za Hrvatsku, von der Leyen među svoje prioritete ubraja kohezijsku politiku, što je također u središtu mog programa. Politike za manje razvijene europske države i regije naša su najveća šansa da umanjimo nejednakosti unutar EU-a te povećamo gospodarski rast i konkurentnost.

Flego je dodao da je von der Leyen u svoje prioritete uvrstila i razvoj moderne digitalne ekonomije,  za koju on smatra da je u Europi zastarjela.

- Gubimo korak s liderima digitalnih industrija, Amerikom i Kinom. U ovom mandatu moramo se vratiti u favorite tehnološke utrke te stvoriti „Europu 4.0“.

Na kraju, Flego je dodao da se von der Leyen obvezala na podjednaku zastupljenost žena i muškaraca u tijelima EU-a, što je uz sve navedeno bio dodatan razlog da dobije njegov glas.

Upravo je Flegina liberalna grupacija Renew Europe bila ključna prevaga u današnjem izglasavanju nove predsjednice Komisije. Također, napomenimo da će Margrethe Vestager iz Renew Europe biti prva potpredsjednica Europske komisije, uz socijaldemokrata Fransa Timmermansa.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa