Pakao novih droga: 'Vidio sam djecu od 19 godina kako pišaju u krevet'

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

'To su droge koje razaraju mozak. Vidio sam djecu od 19-20 godina kako pišaju u krevet, ne znaju se obući'. Alarmantan problem je konzumacija droga među pulskim srednjoškolcima. Pula se, kao drugi hrvatski grad po broju liječenih ovisnika, suočava s novijim, jeftinijim i sve opasnijim drogama. Od MDMA (ecstasyja) do speeda, od ketamina i DMT-a do kobnih osvježivača zraka. Policija i škole gotovo su nemoćne, a roditelji s razlogom zabrinuti, piše RTL.

Naime, pitomi pulski parkovi noću postaju okupljališta u kojima se lako i jeftino mogu nabaviti speed i ecstasy, ali i daleko opasnije droge. Toni Turković počeo je iz znatiželje i zaglavio dvadeset godina u ovisnosti. Iako je već 5 godina čist, prijatelji na njemu i danas primjećuju posljedice.

"Pitaju me: 'Zašto ti se, Toni, tresu tako ruke?' I dosta se znam znojiti. I ja njima kažem uvijek da je to posljedica drogiranja i da u cijelom tom periodu tog mog 20-godišnjeg drogiranja nikad više ja neću biti ja koji sam bio nekada kad sam se bavio kao klinac sportom", priznao je Toni Turković za RTL Danas.

Istaknuo je kako danas stižu puno razornije droge. Mogu se nabaviti nakon samo nekoliko klikova mišem, poput DMT-a, a koban je i osvježivač zraka. "To su droge koje razaraju mozak. Vidio sam djecu od 19-20 godina kako pišaju u krevet, ne znaju se obući, doslovno ih moraš učiti iznova život živjeti", govori Toni. Iako Pula ima gotovo šestotinjak srednjoškolaca, na edukacije o prevenciji pojavilo se jedva dvoje-troje roditelja. Znaju to i bivši srednjoškolci.

Ravnatelj pulske Gimnazije stanje smatra uistinu alarmantnim i poziva roditelje da prestanu gurati glavu u pijesak. "Zna se kako droga dolazi na ulice, kako se ona provodi, prodaje, kako se podmeće i tako dalje. Dakle, kućni odgoj i sustav moraju zaista biti jedno u tom smislu i mi kao država moramo tome stati na kraj, a škola je jedan od tih faktora koja to može spriječiti svojim alatima", smatra Filip Zoričić, ravnatelj pulske Gimnazije za RTL.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa