Hrvatski Ustav priznaje sve manjine pa i jugoslavensku

0
Peđa Grbin
Peđa Grbin

Na članak ''Peda Grbin ne želi Jugoslavene priznati kao nacionalnu manjinu'', objavljen 20. studenog na našem portalu, reagirao je saborski zastupnik Peđa Grbin.

„U spomenutom članku obavljeno je da je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav 12. studenoga 2012. odbio prijedlog da se i Jugoslaveni eksplicitno uvrste u preambulu hrvatskog Ustava, u kojoj su poimenično pobrojane 22 nacionalne manjine čiji pripadnici žive u Republici Hrvatskoj. Takav navod, jednako kao i sam naslov članka, ne odgovara sadržaju i smislu odgovora na predstavku Udruge ''Naša Jugoslavija'' iz Pule, o priznavanju Jugoslavena kao nacionalne manjine.

Naime, u odgovoru od 12. studenoga 2012. na navedenu predstavku istaknuto je da prema postojećem normativnom okviru eksplicitno priznanje statusa Jugoslavena kao nacionalne manjine nije potrebno jer proizlazi iz udovoljavanja navedenim kriterijima iz članka 5. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, bez potrebe za dodatnom izmjenom i/ili dopunom Ustava Republike Hrvatske, budući da je formulacijom riječi ''i drugih'' nakon nabrajanja pojedinih nacionalnih manjina u Izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske jasno iskazana otvorenost Republike Hrvatske prema priznanju svih novih manjina i zajednica“, stoji o odgovoru Peđe Grbina, predsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa