Flego jedini kandidat za IDS-ovog župana, slijedi procedura prihvaćanja kandidature

0
Tedi Chiavalon i Nevia Poropat
Tedi Chiavalon i Nevia Poropat

Valter Flego, gradonačelnik Buzeta, jedini je IDS-ov kandidat za istarskog župana, koji još mora proći proceduru kako bi se unutar stranke njegova kandidatura i prihvatila.

Kako je 21. studenog na konferenciji za medije rekao Tedi Chiavalon, glavni tajnik IDS-a, rok za podnošenje kandidature bio je 20. studenog u ponoć i do tada je pristigao samo jedan zahtjev.

Nevija Poropat, potpredsjednica IDS-a, pojasnila je daljnju proceduru: „Ciklus kandidature je zatvoren. Zahtjev je predao samo Flego koji je ispunio prijavu, potpisao izjavu o etičkom kodeksu i priložio dokaz o prebivalištu“, kazala je Poropat i dodala da će se 1. prosinca održati izbori na području Zajednice podružnica IDS-a Buzeštine, na kojima će se po principu jedan član jedan glas tajno glasati o povjerenju Valteru Flegu.

Nakon što njegova kandidatura bude prihvaćena, mora ju prihvatiti i Predsjedništvo stranke. „Flego je o svemu obaviješten jutros, te je izrazio želju da se Predsjedništvo stranke sazove tek nakon što on obiđe sve zajednice podružnice IDS-a po Istri i predstavi ima vlastiti program“, rekla je Poropat.

"Prvi se put unutar IDS-a provodi ovakva procedura, šo je najveći stupanj demokracije koji se može postići unutar jedne stranke“, rekao je Chiavalon, koji je činjenicu da se samo Flego kandidirao za župana komentirao ocjenom da je on jedini imao hrabrosti izvrgnuti se sudu 5000 članova svoje stranke.

Kajinove izjave kako je ovdje riječ o igrokazu, Chiavalon je komentirao riječima kako je upravo Kajin bio jedan od onih koji je predlagao ovakav način kandidature i zalagao se za demokratsku proceduru glasanja unutar stranke. „S obzirom da se on za takvu proceduru najviše zalagao, teško mi je sada komentirati to što on sada istu proceduru naziva igrokazom“, dodao je Chiavalon.

Ukoliko se Kajin kandidira kao nezavisni ili na nečijoij drugoj listi onda će se on sam isključiti iz stranke. „On je upoznat sa Statutom stranke i činjenicom da ukoliko se kandidira na nečijoj drugoj listi da će automatski biti brisan iz članstva. Pojednostavljeno, Kajin zna da IDS njega neće izbacivati iz stranke i da je budućnost njegovog članstva u stranci isključivo u njegovim rukama“, dodao je Chiavalon.

Ukoliko Flego ne dobije potrebnu natpolovičnu većinu, slijedi novi krug kandidature te će se netko drugi moći prijaviti za što će imati šest mjeseci. 2. prosinca u 12 sati znat će se je li Flego dobio povjerenje svojih stranačkih kolega. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa