Kako umiru Brijuni: Bijela vila ne koristi se godinama

2
S prijema Ive Josipovića u Bijeloj vili 2011. godine; na slici  Ivo Josipović, američka glumica Angelina Jolie, glumac Rade Šerbedžija i Đurđa Adlešić (foto:HINA/Ured Predsjednika/PIXSELL)
S prijema Ive Josipovića u Bijeloj vili 2011. godine; na slici Ivo Josipović, američka glumica Angelina Jolie, glumac Rade Šerbedžija i Đurđa Adlešić (foto:HINA/Ured Predsjednika/PIXSELL)

Bijela vila, "Brijunka" i "Jadranka" zjape prazne već pet godina, a Vlada troši milijune na njihovo održavanje. Predsjednica ih ne voli, premijer ih izbjegava, no država ih ne želi komercijalizirati. Zašto? pita se Globus u reportaži čiji dio prenosimo u nastavku.

Bijela vila, najraskošnija na Brijunima - koja je 1953. izgrađena za Josipa BrozaTita i do kraja života bila njegova rezidencija u kojoj su poslije često boravili hrvatski predsjednici Franjo Tuđman, Stjepan Mesić i nešto manje Ivo Josipović - već se nekoliko godina uopće ne koristi. Iako u njoj nitko ne spava niti održava sastanke, u luksuznu građevinu svakodnevno dolazi domaćica koja je čisti i provjetrava, mijenja plahte i ručnike, a vrtlari vode brigu o grmlju, drveću i ostaloj vegetaciji, metu staze, kose travu i sade cvijeće kako bi objekt od oko 3000 kvadrata čija je unutrašnjost prepuna vrijednih umjetnina u svakom trenutku bio u besprijekornom stanju, spreman primiti nekog od najviših hrvatskih dužnosnika.

Na ulazu u ograđeni kompleks vile dežura pripadnik Počasno-zaštitne bojne, kojoj je jedna od glavnih zadaća osiguranje vrhovnog zapovjednika hrvatskih Oružanih snaga, a to je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Nakon Tita, kojem je Bijela vila bila dom nekoliko mjeseci u godini, ovom su se rezidencijom obloženom bijelim bračkim kamenom u državničke i u privatne svrhe koristili isključivo hrvatski predsjednici, no ne i aktualna predsjednica.

U njezinu Uredu doznajemo kako Kolinda Grabar-Kitarović kada dođe na Brijune spava u vojarni. Riječ je o ograđenom vojnom području Peneda na drugom dijelu otoka, gdje su u Titovo vrijeme izgrađeni vojni objekti u kojima su danas smješteni pripadnici Počasno-zaštitne bojne koji, osim predsjedničke Bijele vile, 365 dana u godini čuvaju još dvije podjednako prostrane, komforne i vrhunski održavane rezidencije - vilu Jadranku i vilu Brijunku.

I one posljednjih godina, doznajemo, uglavnom zjape prazne i tek se rijetko koriste u protokolarne svrhe. Osim za boravak visokih hrvatskih dužnosnika, u tim se dvjema vilama tradicionalno smještaju gosti, u pravilu državnici koje na Brijunima prima predsjednik države kao domaćin. Tako je bilo i u Titovo vrijeme, piše Globus. Cijeli tekst u tiskanom izdanju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa