Zlato za kozji sir Stanciji Kumparička

0

Polutvrdi kozji sir iz nepasteriziranog mlijeka, koji se proizvodi na Stanciji Kumparička kraj Krnice, jedini je u svojoj kategoriji dobio zlato u Hrvatskoj na 13. Savjetovanju uzgajivača ovaca i koza  i 12. Izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva, održanim u Malinskoj na otoku Krku, 20. i 21. listopada. U hotelu Malin okupilo se više od 200 uzgajivača ovaca i koza te brojnih vrsnih stručnjaka. Istovremeno je održana i izložba mliječnih proizvoda, prvenstveno sireva od ovčjeg i kozjeg mlijeka. Ove je godine na izložbi sudjelovalo više od 100 različitih proizvoda.

Ales Winkler na dodjeli nagrada u Malinskoj
Ales Winkler na dodjeli nagrada u Malinskoj

Stancija Kumparička kraj Krnice osvojila je zlato za proizvod - polutvrdi kozji sir, a priznanje je 21. listopada uručeno vlasniku stancije, Alešu Winkleru. Jedinstvenost osvojenog priznanja još je veće zbog toga što je polutvrdi kozji sir iz nepasteriziranog mlijeka jedini u svojoj kategoriji dobio zlato u Hrvatskoj te ujedno jedini istarski sir s tako vrijednim odličjem.  Stancija Kumparička je obiteljsko gospodarstvo na kojem se uzgajaju koze i proizvode kozji sirevi vrhunske kvalitete. Koze na Kumparički pasu na ekološki čistim pašnjacima, punim aromatičnog bilja. Pašnjaci se protežu na 60 hektara zemlje između Mutvorana i Krnice, na istočnoj obali Istre. Proizvodi koji su proizvedeni na Kumparički proizlaze isključivo iz nepasteriziranog mlijeka. Paletu proizvoda čine skuta, svježi laktični sireve i polutvrdi sirevi, a novi proizvodi koji se mogu kupiti i na pulskoj tržnici jesu sirutka, namazi od kozjeg sira te svježi jogurt u pakiranju od 0,25 i 0,50 litara.

Kvalitetu sireva ocjenjivalo je stručno povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i iz Republike Slovenije. Sudjelovanjem na stručnim predavanjima na savjetovanju, uzgajivači su imali priliku saznati novosti iz provedbe uzgojno selekcijskih programa, preventive i zdravstvene zaštite ovaca i koza, te na taj način utjecati na povećanje proizvodnje, poboljšanje kvalitete proizvoda i smanjenje troškova proizvodnje. Odgovore na pitanja iz područja uzgoja ovčarstva i kozarstva, uzgajivači su mogli dobiti od vodećih stručnjaka s Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Veterinarskog fakulteta iz Zagreba te stručnih djelatnika Hrvatske poljoprivredne agencije. Izuzetna prilika da se održi i savjetovanje za uzgajivače ovaca i koza na nivou cijele države te je ovom prigodom također predstavljen novi program uzgoja i selekcije ovaca u Republici Hrvatskoj.

Ovu manifestaciju organizirala je Hrvatska poljoprivredna agencija u suradnji s Hrvatskim savezom uzgajivača ovaca i koza.

Sirevi iz Stancije Kumparička
Sirevi iz Stancije Kumparička

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa