Tko je bio a tko nije na predstavljanju prve knjige Ivana Jakovčića

2
Valter Flego, Fabrizio Radin i Ivan Jakovčić
Valter Flego, Fabrizio Radin i Ivan Jakovčić

„Sudbina je htjela da dva puta zamen tvoje delo, valjda neću morati i treći put“, našalio se još uvijek aktualni istarski župan i budući EU parlamentarac Valter Flego na promociji prve autorske knjige Ivana Jakovčića pod nazivom „Parfait“! (fr. savršeno!), održanoj 28. lipnja u rovinjskom Multimedijalnom centru.

Da se Flego, recimo, 2011. godine, dok je još bio gradonačelnik Buzeta, našalio da će dvije iduće funkcije koje će obnašati, preuzeti od Jakovčića, to bi tada većina shvatila kao simpatičnu dosjetku. Međutim, Flego je 2013. godine doista naslijedio Nina u fotelji istarskog župana. Da je 2017. godine netko pak rekao da će Flego počasnog predsjednika IDS-a naslijediti i u Briselu, opet bi se mnogi slatko nasmijali.

Zato kada se Flego pita neće li i treći put morati zamijeniti Jakovčića na nekoj njegovoj dužnosti, to više nije šala. Tim više što još nitko ne zna kakvi su Ninovi planovi, je li odustao od političke karijere i gdje on sebe vidi u budućoj stranačkoj strukturi sada kada se ponovo vratio u Istru.

Došli samo Ninovi najbliži prijatelji i suradnici

Jakovčićeva povratka u politiku vjerojatno se plaše mnogi IDS-ovci, ali ima i onih koji priželjkuju njegov povratak. Zbog njegovog nedefiniranog političkog statusa, mnogi su članovi stranke sada oprezni i to je sigurno jedan od razloga što je na promociji prve autorske knjige najvažnije osobe u političkoj povijesti Istre bilo relativno malo IDS-ovaca. Da je ovakva promocija održana, primjerice, prije sedam ili deset godina, dvorana bi bila pretijesna za sve koji bi došli na predstavljanje knjige.

Ovako su došli samo Ninovi najbliži prijatelji i suradnici, uglavnom iz gradova za koje je Nino životno bio vezan – iz Poreča, gdje je proveo djetinjstvo i mladost, iz Pazina gdje je upoznao svoju prvu ženu i Rovinja, gdje je upoznao Dubravku Svetličić, sadašnju životnu partnericu.

Najviše rangirani uzvanik bio je Valter Flego koji je bio u pratnji supruge Branke, a došao je i njegov zamjenik Fabrizio Radin, kojeg je Nino dočekao s „naklonom za budućeg župana“. Radin će, po funkciji, dužnost istarskog župana obavljati do idućih lokalnih izbora 2021. godine. Pa su se tako zajedno slikali bivši župan Ivan Jakovčić, još uvijek aktualni Valter Flego i budući zamjenski Fabrizio Radin. Na slici je nedostajao samo pravi budući župan, onaj koji će u tu fotelju zasjesti nakon 2021. godine.

Boris Miletić, koji se spominje kao najizgledniji kandidat, nije došao na promociju Jakovčićeve knjige. Valter Flego ga je ispričao u svom obraćanju, kazavši da se nalazi na sjednici Vijeća europske stranke liberala u Zuerichu. Ali tko zna, možda je budući istarski župan te večeri ipak bio u dvorani MMC-a, samo još ne znamo gdje je sjedio?         

Rovinježi, Porečani i Pazinjani

Domaćini, Rovinježi politički su bili zastupljeni na svim razinama, pa su došli gradonačelnik Marko Paliaga, koji je održao i pozdravni govor, bivši gradonačelnik, glavni tajnik IDS-a i saborski zastupnik Giovanni Sponza, načelnik županijske uprave Valerio Drandić i predsjednik rovinjskog IDS-a Branko Rajko.

Iz Poreča su došli zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar i zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović, a iz Pazina gradonačelnik i potpredsjednik IDS-a Renato Krulčić, član Predsjedništva stranke Igor Merlić i Emil Daus, saborski zastupnik iz Cerovlja.

Od sadašnjih ili bivših gradonačelnika ili načelnika još je bio samo Rino Duniš iz Grožnjana.

Jozo Radoš, Ivan Jakovčić, Marko Paliaga i Valter Flego

Na promociju su došli i nekadašnji Ninovi suradnici i suradnice iz Kabineta župana na čelu s tadašnjim šefom Miodragom Čerinom, a iz Poreča je došla i poveća grupa Jakovčićevih prijatelja, te bivši županijski pročelnik za turizam Branko Curić.

Osim novinara koji su pratili promociju, s istarske medijske scene gosti su bili vlasnica i suvlasnica nekoliko istarskih portala Eleonora Vlačić i glavni urednik Glasa Istre Robert Frank, koji je baš toga jutra u svom listu objavio jedan brutalan i neugodan komentar s jasnim aluzijama na neke istarske političare.    

Osim domaćina Paliage i Flega, na promociji knjige je govorio i Jozo Radoš, koji je također odradio petogodišnji mandat u Briselu.

O knjizi govorio autor

O samoj knjizi govorio je njen autor. „Pet godina je u ovoj knjizi sažeto, dokumentarne stvari i ono što se u Hrvatskoj ne zna. Zato sam odlučio objaviti ovu knjigu, da ljudi imaju priliku vidjeti što je Nino iz Istre radio za našu zemlju u Europskom parlamentu. Zaista je puno sadržajnog posla zahvaljujući mom timu i meni bilo u Europskom parlamentu“, kazao je Ivan Jakovčić

Govoreći o najznačajnijim trenucima u svojoj karijeri europarlamentarca, Jakovčić je naveo da je na dnevni red Parlamenta uspio staviti čak osam točaka, poput Rezolucije o Srebrenici, Proglašenja Dana Europe nacionalnim blagdanom te Zabrane nacističkih i fašističkih simbola u cijeloj EU. Osvrnuo se i na rad oko jadransko-jonske makroregije, a kao jednu od svojih najvećih pobjeda omogućio je proizvođačima terana u Hrvatskoj korištenje imena teran.

„Netko tko dolazi iz male Istre i male Hrvatske, ako zaista to želi i odluči, unatoč toj velikoj prepreci može jako puno napraviti. A ja sam htio naučiti kakva je Europa, kako razmišlja krajnja ljevica, kako krajnja desnica, htio sam i znao sam da mogu nastaviti raditi za našu Istru, i to su bili i više nego dovoljno motivi da pet godina ne popuštam, već maksimalno radim. Također, htio sam se uvjeriti da se mogu nositi s najozbiljnijim političarima i temama u Europi – zato sam uvijek bio toliko aktivan“, kazao je Jakovčić, a sve je to dovelo do službenih rezultata koji ga svih pet godina svrstavaju među najaktivnije zastupnike u Europskom parlamentu, od njih 751.

Slijedi autorizirana biografija?

Naglasio je da se u ovom mandatu aktivno bavio i pitanjima važnim za Sjevernu Irsku, Maltu, Sloveniju, Poljsku i Španjolsku.

„Parfait“ je prva knjiga Ivana Jakovčića, najznačajnijeg Istrana u drugoj polovici XX. i početkom XXI stoljeća. Njome je obuhvaćen tek djelić jedne briljantne političke karijere, pa zato svi s nestrpljenjem očekujemo njegovu autoriziranu biografiju. To će tek biti intrigantno štivo, ako ikada ugleda svjetlo dana. Možda Ivan Jakovčić misli da je još prerano za takvu knjigu. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa