Dobar odaziv na akciji čišćenja Duge Uvale

0

Udruge Murva, Regoč i Diving Center Duga Uvala održale su 22. lipnja akciju čišćenja obale i podmorja.

"Četrdesetak volontera čistilo je obalu i priobalje od punte u Dugoj Uvali pa prema hotelu Croatia te s druge strane do uvale Mala Vinjola. Prikupili smo 4m3 raznog otpada na obali. Najveći ulov bila nam je jedna ležaljka, a najviše posla imali smo s opušcima kojih po plažama ima poprilično. Još je više i sitnih komadića stiropora, dok je primjetno manje nešto krupnijeg otpada poput plastičnih boca, limenki i ostalog. Osim što uklanjamo otpad koji je u prirodi već završio, osvješćujemo naše sugrađane, ali i turiste i druge goste da se više brinu o okolišu i potičemo ih na mijenjanje vlastitih navika u postupanju s otpadom. Ove godine obala je bila čišća nego lani i nadam se da će druga godina biti još bolja, a otpadaka još manje", rekao je Srećko Peršić predsjednik udruge Murva.

"Pošto je ovo isključivo volonterska akcija nadam se da će iduće godine biti još i više sudionika", rekao je Franjo Jednobrković predsjednik udruge Regoč. Organizatori su vrlo zadovoljni akcijom. Veliku zahvalu dužni su pulskoj komunalnoj tvrtki Herculanea koja im je ustupila jednu baju za otpad.

"Hvala tvrtki Coca-Cola HBC Hrvatska na vrećicama, majicama i rukavica te potpori našoj akciji, tako da smo i mi dio njihove kampanje – Od izvora do mora. Hvala Industrogradnji na ljubaznom ustupanju parcele na kojoj smo uz roštilj nastavili naše druženje nakon akcije. Najveća zahvala ide gospodinu načelniku Općine Marčana Predragu Plišku, koji je pismeno odbio pomoći našoj hvalevrijednoj akciji. Nije dopustio da komunalna tvrtka Mandalena odnese prikupljeni otpad, iako je u subotu ujutro u Šegotićima i Dugoj Uvali bilo mobilno reciklažno dvorište Općine Marčana (kamion i prikolica tvrtke Mandalena). Time nam je još jednom potvrdio da nikakav novac ni pripadnost stranci ne može zamijeniti osjećaj zajedništva i da volonterstvo nema cijene. Doprinos zajednici bez potrebe da se zauzvrat dobije nešto materijalno (novac) doista nema cijene. To je ono što bi roditelji trebali učiti svoju djecu. Srce do neba! Hvala svim sudionicima, vidimo se uskoro, za koji dan opet...", kazao nam je Peršić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa