Predstavljena dva projekta Ogranka Matice hrvatske Buje

16.11.2012 - 08:19
Autor je u knjizi opisao razvoj hrvatskog školstva na Bujštini u razdoblju od sto godina
Autor je u knjizi opisao razvoj hrvatskog školstva na Bujštini u razdoblju od sto godina

U Ogranku Matice hrvatske u Puli održano je predstavljanje dvaju izuzetno vrijednih projekata Ogranka Matice hrvatske Buje. Riječ je o knjizi "Narodnjačka krv u temeljima hrvatske škole", Zlatana Varelije i digitalizaciji tjednika Hrvatski list.

Zlatan Varelija je u spomenutoj knjizi opisao razvoj hrvatskog školstva na Bujštini u razdoblju od sto godina, odnosno, od 1911. do 2011. godine. Knjigu je podijelio u pet poglavlja: I. Hrvatsko školstvo Bujštine do 1918. godine; II.  Hrvatske škole do 1918. godine; III. Hrvatske škole na Umaštini do 1918. godine; Zatiranje hrvatskog školstva između dva rata; V. Školstvo poslije Drugog svjetskog rata, s time da je posljednje poglavlje upotpunjeno sjećanjima učitelja.

Autor je na ovom projektu radio deset godina, a za njegovu je realizaciju zaslužan Grad Umag koji ga je u potpunosti financirao. Najveći dio materijala autor je sakupio od mnogobrojnih obitelji i dosadašnjih učitelja koji su te materijale godinama vjerno čuvali. Knjiga sadrži 246 stranica, a upotpunjuju je i mnogobrojne fotografije hrvatskih škola na Bujštini, učitelja i učenika, starih dokumenata i sl. Valja istaknuti da je knjiga objavljena prošle godine i da je dobila nagradu Matice hrvatske kao veoma vrijedno djelo.

Varelija je na knjizi radio 10 godina
Varelija je na knjizi radio 10 godina
Digitaliziran Hrvatski list

Drugi se projekt odnosi na elektroničko izdanje, odnosno na digitalizaciju tjednika koji je tijekom prošlog stoljeća izlazio na Bujštini. Riječ je Hrvatskom listu – novinama koje su redovito izlazile od 1947. do 1955. godine. Projekt je nastao u suradnji Ogranka Matice hrvatske Buje i Gradske knjižnice Umag, a nositelj je Zlatan Varelija koji je na predstavljanju govorio o značaju tih novina, početcima i mjestu tiskanja.

List se najvećim dijelom bavio kulturom, a većina je tekstova pisana na književnom jeziku. Iz njega doznajemo sve o djelovanju profesionalnog teatra na Bujštini, o sagrađenim domovima kulture, a sadrži i putopise, reportaže, stripove i dijaloge Franine i Jurine. Valja spomenuti i druge zanimljivosti koje list donosi list, kao npr. kazališni raspored, vozni red autobusa, slike prvih autobusa i sl.

Predstavljanje ovih dvaju projekata uveličali su Vladimir Hammer koji je govorio o osnivanju Matice hrvatske u Bujama i njezinoj djelatnosti te glumac Zlatko Božić koji je čitao tekstove.

Tweet

Posljednje novosti