Pula: U ponedjeljak počinje čišćenje kanala oborinske odvodnje

0
Radovi će započeti čišćenjem kanala na Trgu Portarata i u Ulici Sergijevaca
Radovi će započeti čišćenjem kanala na Trgu Portarata i u Ulici Sergijevaca

Kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri smanjile i ublažile moguće posljedice prekomjernih padalina i plavljenja grada u ponedjeljak, 19. studenog započinju radovi čišćenja glavnih kanala oborinske odvodnje u Puli.

Radovi će započeti čišćenjem kanala na Trgu Portarata i u Ulici Sergijevaca, nakon čega će se pristupiti čišćenju kanala u Anticovoj ulici na potezu od Istarskog narodnog kazališta do zgrade glavne pošte.

Radovima je predviđeno čišćenje taloga nastalog u nedavnim oborinama te je stoga moguća pojava neugodnih mirisa, zbog čega se radovima pristupilo u razdoblju u kojem su klimatski uvjeti najpovoljniji, a utjecaj plime i oseke najslabiji.

Radovi će se izvoditi u razdoblju od 17,00 do 06.00 sati i danima vikenda, kad je grad pješački i prometno rasterećen te postoji manji dotok fekalija u kanalizacijski sustav. Za čišćenje kanala koristit će se dvije suvremeno opremljene cisterne za hidrodinamičko čišćenje i usisavanje otpada.

Ukupna duljina zahvata iznosi oko 220 metara te će se izvoditi etapno, a za čišćenje kanala na dionici Istarsko narodno kazalište - Danteov trg vrijedit će privremena prometna regulacija u Anticovoj ulici. Postojeća parkirališna mjesta privremeno će se ukloniti kako bi se osigurala potrebna širina za prometovanje vozila jer će se vozna traka koristiti za radove čišćenja kanala kroz postojeća reviziona okna. Radovi će se i na ovoj lokaciji izvoditi u noćnim satima kada je intenzitet prometa minimalan i kada ne prometuje gradska autobusna linija, a bit će osigurano i prometovanje interventnih vozila.

Čišćenje  glavnih kanala oborinske odvodnje ključan je preduvjet u sprječavanju plavljenja grada jer se njime poboljšava kapacitet zidanih pomoćnih kanala u koje se ulijevaju oborine, stoga sve sugrađane pozivamo na strpljenje i razumijevanje te na poštivanje privremene prometne regulacije za vrijeme trajanja čišćenja.

Uz čišćenje kanala oborinske odvodnje, zaštiti od mogućeg plavljenja grada pridonijet će i izgradnja odvodnog kanala Valmade – Valdebek – Dolinka. Radove čišćenja kanala izvodit će tvrtka „Goran i Zoran d.o.o.“ iz Solina, a planirani rok završetka je do sredine mjeseca prosinca, priopćeno je iz Grada Pule.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa