Samo Adris može preuzeti Uljanik, 3. maj i Croatia osiguranje. Odjednom!

0
Možda je u pitanju i patriotski zov?
Možda je u pitanju i patriotski zov?

Bogata Adris grupa svojem je nizu potencijalnih preuzimanja dodala još jedno - pulskog brodogradilišta Uljanik. Kako su u Adrisu šturo naveli, spremni su sudjelovati u dokapitalizaciji danas najuspješnijeg hrvatskog brodogradilišta, čime se otvara i prostor za preuzimanje riječkog 3. maja, kojeg, prema Vladinu planu, Uljanik kani kupiti kako bi ga se spasilo. Uljanik želi prikupiti kapital vrijedan 300 milijuna kuna, a želja Adrisa da kupi dio brodogradilišta pomalo je začudila investicijsku javnost, piše Jutarnji list.

Zov patriotizma

- Iznenadila me odluka Adrisa da uđe u brodogradnju. Možda je u pitanju i patriotski zov da pomognu regiji u kojoj ionako mnogo ulažu. Ne treba ipak smetnuti s uma da je Uljanik jedno od najspješnijih brodogradilišta u Hrvatskoj - kaže Goran Vorkapić, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

S Adris grupom u posljednje se vrijeme povezuje niz najava preuzimanja i investicija, čime ona radi sve jasniji odmak od turističkog i duhanskog biznisa. Prvo je početkom godine najavljeno da ta moćna grupacija želi preuzeti najvećeg hrvatskog osiguravatelja, Croatia osiguranje, čija privatizacija počinje u proljeće, a onda je nakon nekog vremena javnost počela spekulirati da Adrisu ni to nije dovoljno te da je bacio oko i na najvećeg slovenskog osiguravatelja, Triglav osiguranje.

Uljanik kani kupiti 3. maj kako bi ga spasio
Uljanik kani kupiti 3. maj kako bi ga spasio
Osmijeh Banskih dvora

Najava preuzimanja Croatia osiguranja sa zadovoljstvom je prihvaćena i u Banskim dvorima pa je Slavko Linić, ministar financija, znakovito izjavio kako je dobra vijest da je Adris zainteresiran za najvećeg domaćeg osiguravatelja, čijom bi prodajom država kao većinski vlasnik, prema nekim procjenama, trebala utržiti više od 150 milijuna eura.

Nije prošlo puno vremena od te Linićeve izjave kada je Radimir Čačić zadovoljno ustvrdio da mu je drago što je jedan domaći ulagač zainteresiran za ulaganje u golemi energetski projekt Kosinj - Senj, vrijedan 650 milijuna eura. Iako nije htio reći o kome se radi, u depresijom pogođenoj zemlji nije bilo teško pogoditi tko se zanima za energetiku jer gotovo da ne postoji domaća privatna kompanija koja financijski može pratiti tako skup projekt.

Novinarski upiti odmah su krenuli prema Adrisu, iz kojega su potvrdili da su zainteresirani i za energetske projekte, među ostalima i za Kosinj - Senj.

Najava preuzimanja Croatia osiguranja sa zadovoljstvom je prihvaćena i u Banskim dvorima
Najava preuzimanja Croatia osiguranja sa zadovoljstvom je prihvaćena i u Banskim dvorima
Dobar trenutak

Ne čudi što se Adris grupa pojavljuje kao zainteresirana strana u gotovo svim većim ulaganjima u Hrvatskoj ili susjednim zemljama jer raspolaže s toliko novca da prodavače može samo pitati za cijenu. Adris, naime, u svojim rezervama dobiti drži više od šest milijardi kuna. Istodobno, dugoročni dug Adrisa iznosi 159 milijuna kuna, a kratkoročni je probio milijardu kuna. Adris tako ima više nego dovoljno kunana raspolaganju da sudjeluje u svim značajnijim investicijama u Hrvatskoj i regiji.

- S obzirom na novac kojim raspolaže, bilo je samo pitanje trenutka kada će Adris snažnije krenuti u ulaganja i preuzimanja. Već su znatno prije krenuli prema turističkom poslu, a kupnjom Cromarisa pokazali su da im nije stran ni prehrambeni sektor - kaže Vorkapić. Dodaje da duhanski posao Adrisa već dulje vrijeme stagnira, a s ulaskom Hrvatske u EU konkurencija će postati nemilosrdna. Iz Adrisa nisu htjeli komentirati planove jer ’to nije politika kompanije’, ali je činjenica da su krenuli u veliki investicijski ciklus.

Grupaciji, uz šest milijardi kuna rezervirane dobiti, ostaje više nego dovoljno novca na raspolaganju
Grupaciji, uz šest milijardi kuna rezervirane dobiti, ostaje više nego dovoljno novca na raspolaganju
Širenje biznisa usred krize dobitna je kombinacija

Širenje izvan okvira temeljnog duhanskog posla uz dovoljno gotovog novca u blagajni podudara se s nastupom velike gospodarske krize, što je dobitna kombinacija svuda u svijetu za jeftinija preuzimanja.

- Činjenica je da treba kupovati za vrijeme krize. Naravno, ako imate novca, a Adris ga ima dovoljno, čime je osigurao odličnu poziciju - kaže Goran Vorkapić, investicijski savjetnik Centar banke. Naglašava kako ne treba nikako zanemariti niti veliki kreditni potencijal Adrisa. Adrisov dugoročni dug iznosi 159 milijuna kuna, a kratkoročni nešto više od milijardu kuna.

Grupaciji, uz šest milijardi kuna rezervirane dobiti, ostaje više nego dovoljno novca na raspolaganju da sudjeluje u svim značajnijim investicijama u Hrvatskoj, ali i regiji. Naime, već se spominjalo kako je Adris zainteresiran za preuzimanje osiguravateljske kuće u susjednoj Sloveniji, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa