Ladonja predlaže raspravu o zdravstvu na Gradskom vijeću Pule

0
Dr. Irenko Srdoč: Standard zdravstvenih usluga treba podići na višu razinu
Dr. Irenko Srdoč: Standard zdravstvenih usluga treba podići na višu razinu

Želimo i javno najaviti da ćemo Gradskom vijeću Pule predati interpelaciju, o potrebi rasprave o javno-zdravstvenom standardu u Gradu Puli te analizi stanja u Općoj bolnici Pula. Budući da zdravlje građana južne Istre, a najviše Grada Pule, ovisi o stanju o Općoj bolnici Pula, smatramo da je od strateškog interesa postaviti pitanje standarda zdravstvenih usluga, a samim time i pitanje pulske bolnice raspraviti na Gradskom Vijeću Grada Pule, rekao je dr. Irenko Srdoč, 14. studenog, na konferenciji za novinare.

Nužno je potrebno analizirati stanje i efikasnost dosadašnje realizacije projekta nove bolnice, ali i hitno poduzeti konkretne mjere kako bi se standard zdravstvenih usluga u bolnici, a samim tim i u Puli podigao na višu razinu.

Nije nikakva tajna da su se na valovima projekta izgradnje nove pulske bolnice prikupljali politički bodovi u već nekoliko navrata pred izbore, te stoga legitimno postavljamo pitanje odgovornosti za ispunjenje obećanog.

Danas, nakon godinu dana stanje pulske bolnice je još mnogo teže, toliko teško da sam ministar najavljuje mogućnost preuzimanja Opće bolnice Pula pod državnu nadležnost. Mišljenja smo da ova tema kao i mnogo drugih tema nadilazi politička opredjeljenja i radi toga smatramo da je ovo također prijedlog po kojem se može postići konsenzus u Gradskom vijeću, te dobiti pozitivno mišljenje gradonačelnika, jer i ovaj prijedlog kao i mnogo drugih projekata koje stoje u ladicama bitno je aktualizirati radi općeg dobra, a onda konačno i riješiti, rekao je na konferenciji dr. Irenko Srdoč.

Nova pulska bolnica

Mauricio Licul, naglasio je kako je Ladonja uvijek kad se govorilo o bolnici naglasak stavljala na kvalitetu zdravstvenih usluga. Nadamo se da će gradnja nove bolnice početi. Međutim, od momenta izrade projekta za izgradnju OB Pula do danas, puno je toga izmijenjeno i u društvu su se desile velike promjene.

Pitamo se je li koncept nove pulske bolnice i danas aktualan kad se zna da će teret bolnice te financiranje zdravstva padati na leđa istarskih građana od kojih najmanje 50 tisuća gravitira Rijeci i koristi usluge KBC Rijeka, dok će drugih desetak i više tisuća od srpnja mjeseca lakše moći koristiti usluge bolnice u Izoli.

Smatramo da je za građane Pule i pogotovo južne i središnje Istre koja gravitira zdravstvenim uslugama u Puli od iznimne važnosti odgovor na pitanje održivosti tako zamišljene zgrade, dok s druge strane čini nam se neprihvatljivim da društvo putem svojih predstavnika odnosno Gradsko vijeće Pule, ne raspravlja o mogućnosti poboljšanja kvalitete zdravstvenih usluga počevši od skraćivanja listi čekanja do lakšeg pristupa kliničkim centrima, kazao je Licul.

Naglasio je kako je želja Ladonje da se ovom interpelacijom potakne gradska vlast da o ovoj temi, odnosno ovoj problematici da značajno mjesto jer je zdravlje građana od presudne važnosti za budućnost ovoga grada a i poluotoka. Očekujemo konsenzus bez političkih pritisaka i političkih nadmudrivanja oko rasprave o temi zdravstva, te da se na sjednici GV-a pozovu predstavnici kako pulske bolnice, doma zdravlja i hitne pomoć – ne bi li vijećnicima predočili probleme sa kojima se ti humani ljudi, koji rade častan posao, suočavaju, kazao je Licul.

Licul: Jakovčiću trebaju toplice

Što se tiče aktualne političke situacije u Istri gdje se spominje destabilizacija Istre, te se premijer Milanović uspoređuje sa pokojnim predsjednikom Tuđmanom, mogu samo kratko i jasno reći : Jakovčiću trebaju toplice „po hitnom postupku”, kazao je Licul.

Kao što sam već u nekoliko navrata rekao; jedino što je zaista destabilizirano je Jakovčićevo tlo pod nogama i njegova percepcija stvarnosti. Budite uvjereni da cijela ova galama IDS-a i Jakovčića nije sigurno radi Istre i njezinih građana, već isključivo radi Jakovčićeve fotelje.

Smatram da je došlo vrijeme da sve snage istarske opozicije zajedno izrade zajednički program, odnosno došlo je krajnje vrijeme da se građani Istre okupe oko programa, a ne oko politike, zaključio je.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa